Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
inşaat 

Mardin’in Kızıltepe’de faaliyet yürüten zahireci esnafı Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük hububat pazarını kuruyor.


Mezopotamya havzasının geniş ve verimli arazilerine sahip Kızıltepe’de 245 esnaf herhangi bir yerden teşvik almadan 20 milyon lira masrafla 541 işyeri ve bunlara ilaveten 500’er tonluk depolar inşa ediyor. Esnaf, ülkede örneği olmayan mekânı faaliyete geçirmek için yekvücut olduklarını vurgluyor.
Bir milyon 400 bin dönüm tarım arazisine sahip Kızıltepe’de senede ortalama 2 milyon ton ürün elde ediliyor. Hububat merkezi olması sebebiyle Mardin ve Kızıltepe’de hububat ticareti yapılıyor. 150 dönüm arazi üzerinde kurulacak Hububat Ticaret Merkezi tamamlandığında bin 500 kişiye iş imkânı oluşturacak. Merkezde hububat ticarethanelerinin yanı sıra müzayede salonlarından nakliye ile lojistik merkezlerine, banka şubelerine ve alışveriş merkezine kadar pek çok yer bulunacak. Tarihi İpekyolu’nun hemen yanında konumlanan merkezden yolcularında istifade edebilmesi amacıyla bin 300 kişilik büyük bir cami yapılacak.
70-80 sene ilerisini göz önünde bulundurarak böyle bir çalışmaya girdiklerini dile getiren Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, esnafın hiçbir yerden maddi teşvik almadığını belirterek, güç kaynaklarının birlik ve beraberlik olduğunu aktardı.
Eski merkezlerinin gerek fiziki, gerek altyapısı itibari ile ihtiyaca cevap vermediğini ifade eden Öter, bölgede tarım alında gelişmeler görüldüğünün altını çizdi.
İkinci ürün olarak Mısır üretiminin Trakya bölgesinden sonra en çok Mardin Ovası’nda üretildiği bilgisini veren Öter, 2 seneye kadar GAP suyunun bölgeye geleceğini bildirdi.
Öter, ”Böylece bölgede tarım şahlanacak. Tarım çok ileri bir seviyeye gelecek. Burada olmayan ürün yetişecek. Mevcut ürünlerde artış olacak. Onun için bunun altyapısını hazırlamamız gerekiyordu. Bu amaçla 2007 yılından bu yana kurduğumuz ekiple Türkiye’de mevcut pazarları inceledik. Burası Mezopotamya’nın merkezidir. Çok geniş tarım arazileri var.70-80 sene ilerisini göz önünde bulundurarak şehrin 7 kilometre dışında arazi aldık. Bu merkez bittiğinde 20 milyon lira üzerinde bir masraf olacak. Bunun tüm giderlerini 245 üyemiz karşılıyor. Burası Türkiye’nin hububat ticaret merkezi olacak. Hatta biraz daha ileriye giderek Ortadoğu’nun merkezi olacak dedik.Bunu kendimize ilke edindik.” şeklinde konuştu.
Tarımsal alanda kalkınmanın kaçınılmaz olduğunu anlatan Öter, bölgenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu da vurguladı. Şerif Öter, şunları kaydetti:
”Toprak ve suyumuz var. Yeter ki bunarı kullanabilecek beyin ve güç olsun. Bunun dışında bölgenin bir şeye ihtiyacı yok. Bütün masrafımız kendi özkaynağımız olan esnafımız kendi payına düşenle karşıladı. İnsanlar yeter ki özverili olsun, yapmak istesin. Bunun en önemlisi bu başarımız ve bundan sonraki tarımla ilgili hayata geçirmeyi düşündüğümüz projelerimizde birlik ve beraberliğimize güveniyoruz. Bu proje birlik ve beraberliğin verdiği bereketle bu seviyeye geldi. Bu güvenle çalışmalarımız sürüyor. Bir sene sonra bu projemiz sona erecek. Bu projeden sonra bölgede olmaya tarıma dayalı entegre sanayileri kurmayı esas alıyoruz. Esnafımızın biribirine güven,saygı ve sevgisi var.”
Zahireci esnafı Cebrail Bülbül ise, hububat merkezinin faaliyet geçmesi halinde esnaf ve çiftçinin rahatlayacağını dile getirdi. Bülbül,”Gerekli bütün altyapı olacak. Müzayede salonunda ürünü gözünün önünde satılacak. Analiz laboratuarlarında çiftçini ürünleri analiz edilebilecek. Yani esnaf olara hem biz hem de çiftçimiz rahat edecek.” dedi.(CİHAN

Ekleme Tarihi
05.06.2011
Ekleyen Kişi
Mert KÖKER


Link: Esnaf dayanışması ile Türkiye’nin en büyük hububat merkezi inşa ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız