Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İnci Kefali koruma altında 

Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde olduğu için avlanma yasağı bulunan İnci Kefali koruma altına alındı.

Yaşama alanı Van Gölü olan ancak üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin, dünyada az rastlanan bu yolculuğu, her yıl nisan ayının ortalarında başlıyor. Büyük sürüler halinde tuzlu ve sodalı göl suyundan uzaklaşıp tatlı su yataklarına akın eden balıklar, yumurtalarını buralardaki bentlere bırakıyor. Ancak yasağa rağmen kimi vatandaşların avlanmaya çıkması inci kefalinin neslini tehdit ediyor. Balıkların korunması için harekete geçen güvenlik güçleri ise son yıllarda sıkı önlemler alıyor. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın yaklaşık 10 yıldır verdiği mücadele sonunda, Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri kaçak avcılara göz açtırmıyor. Gölde sahil güvenlik botları, tatlı su yataklarında ise silahlı devriye ekipleri, balığın kutsal yolculuğu sırasında rahatsız edilmemesi ve avlanmaması için büyük çaba gösteriyor. 
Alınan önlemleri yerinde kontrol eden YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, gece yarısından sonra jandarma ekipleriyle Van Gölü'nün Muradiye ve Erciş ilçelerindeki tatlı su yatakları ve balık bentlerini gezdi. Sarı, burada yaptığı açıklamada, balığın tuzlu sudan tatlı suya göç ederken ya da tatlı sudan tuzlu suya geçerken bir müddet beklemesi gerektiğini belirterek, ''Aksi takdirde balık şoka giriyor ve göçü tamamlayamadığı için ölüyor. Bu fizyolojik olay için beklemesi gereken balığı, bilinçsiz insanlar kaçak ağlarla avlıyorlar ve Van Gölü'nün çevresinde satmaya çalışıyorlar'' dedi.
 
"HER BALIĞIN KARNINDA 10 BİN YUMURTA VAR"
Her balığın karnında ortalama 10 bin yumurtanın bulunduğunu ifade eden Sarı, şöyle devam etti: ''Bu dönemde bir tane balığı avladığımızda aslında 10 bin balığı avlamış oluyoruz. Önlem alınmazsa bu dönemde çok büyük katliam yapılıyor. Jandarma Komutanlığı ekipleri, Van Gölü çevresinde büyük bir koruma tedbiri almış durumda. Şu anda bu bölgede, 100'den fazla güvenlik görevlisi inci kefalini koruyor. Yağmur yağsa da sel meydana gelse de bu faaliyetlerini sürdürüyorlar. Yaptıkları çok kutsal bir görev. Hem mahsaplar da hem dere boylarında inci kefalinin korunması için büyük çaba gösteriyorlar. Bu faaliyete katılan tüm görevlilere balıklar adına teşekkür ediyorum. Bu tedbirler sadece Van ile sınırlı kalmıyor, gölün diğer tarafı olan Bitlis'te de aynı tedbir sürdürülüyor."
 
''BU DÖNEMDE BALIK TÜKETMEYİN"
Van Gölü çevresinde yaşayan insanlardan isteğimiz bu dönemde balık tüketmemeleridir. Balık alınmazsa satılmaz. Siz almazsanız satamayacak bu insanlar. Bu zor şartlarda üreme yapan balıklara ne olursunuz destek olun. Kaçak avlanan balıkları almayın. Sadece 75 gün avlanma yasağı var geriye kalan 290 gün balık serbest. Bu dönemde balık yemezseniz kaçak avlanmaya destek vermemiş olursunuz. Sizden ricam balığa destek çıkın.'' 
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde inci kefalini kaçak avlayanlara idari para cezası uygulandığını bildiren Sarı, şunları kaydetti: ''Eğer kaçak balık varsa el konuluyor. İlk defa yapıyorsa 778 lira para cezası veriliyor. Bu kişi, iki yıl içinde aynı suçu tekrar ederse bu ceza iki katına çıkıyor. Balık avlamada kullandığı araç, kanuni olarak yasak bir malzeme ise el konularak imha ediliyor. En küçük ağın maliyeti 2-3 bin lira. Bu işte ciddi bir rant dönüyor. Van Gölü çevresinde uyuşturucu ile mücadele ne kadar büyük bir rant sağlıyorsa İnci kefali kaçakçılığında da benzer rakamlar söz konusu. Ancak bu cezalar yeterli değil. Çünkü 5 kilo balık avlayan adama 778 lira para cezası uygulanıyor, bir kamyonda yani 20 ton kaçak inci kefalinde de 778 lira para cezası kesiliyor. Bu ceza orantılı değil. Bu cezaların caydırıcı olması gerekiyor.'' 
Jandarma Komutanlığı ile Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin sabaha karşı düzenledikleri kontrollerde yaklaşık 2 ton kaçak inci kefali ile av malzemelerine el koydu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
07.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İnci Kefali koruma altında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız