Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ARMUTTA İLAÇ KALINTISI UYARISI -BURSA VALİSİ HARPUT: ''ÜRETİCİLERİMİZCE, KESİNLİKLE 'AMİTRAZ' ETKEN MADDE BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ KULLANILMAYACAKTIR''

BURSA (A.A) - Bursa Valisi Şahabettin Harput, geçmiş yıllarda armutta ''ilaç kalıntısı'' geri bildirimlerine yol açan ''amitraz'' etken maddesinin, bitki koruma ürünü olarak kesinlikle kullanılmayacağını, aksi halde cezai işlem uygulanacağını bildirdi.
 
     Harput, yazılı açıklamasında, Bursa'da armut üretiminin, marka değerini ve üreticinin alın terini korumak, ihracattaki payını artırmak, insanlara daha güvenli ve kaliteli ürün sunmak amacıyla Valilik tarafından 2011'in ''armut yılı'' olarak ilan edildiğini anımsattı.
     Bursa'nın, 60 bin dekar üretim alanı ve 109 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye armut üretiminin yüzde 25'ne sahip olduğunu belirten Harput, ürünün yüzde 15'inin ihraç edildiğini, geriye kalan yüzde 85'inin iç piyasaya arz edildiğini bildirdi. Şahabettin Harput, şunları kaydetti:
     ''Armut ihracatında geçmiş yıllarda ilaç kalıntısı yönüyle 2007'de 8, 2008'de 25, 2009'da 12 adet geri bildirim alınmış, 2010 yılında geri bildirim alınmamış hiçbir iade yaşanmamıştır. Bunda üreticilerimizin gösterdikleri hassasiyetin büyük rolü olmuştur. 2008-2009 yıllarında alınan bildirim sayılarının yüksek olmasında Avrupa Birliğinin MRL değerlerinin hasat sonrasında 10 kat geriye çekmesinin etkisi olmuştur.
     Son yıllarda Tarım Bakanlığınca yapılan mevzuat düzenlemeleri, yoğun olarak yapılan çiftçi eğitim ve yayım çalışmaları, Bitki Koruma Ürünleri kullanımı bilincinin öğretilmesi, kullanılan bitki koruma ürünlerinin kayıt altına alınması, bitki koruma ürünlerinin reçeteli satışı, halkın tüketim bilincinin artması gibi nedenlerle gerek ihracatta gerek iç piyasada ve pazar denetimlerinden alınan numune analizlerinde risk oluşturacak düzeyde MRL limitlerinin üzerinde kalıntı çıkmamıştır.''
     Valilik tarafından yapılan olumlu çalışmalara ek olarak, ''en mükemmeli gerçekleştirmek, ihracatta ülkenin prestijini artırmak, insanlara güvenilir gıda sunmak, üreticinin ve tüm sektör paydaşlarının gelir düzeyini arttırmak'' amacıyla bir genelge yayımlanmasının gerekli ve yararlı görüldüğünü vurgulayan Harput, şöyle devam etti:
     ''Geçmiş yıllarda armut psillidi mücadelesinde yoğun olarak kullanılan, ülkemiz ihracatına ve ülkemiz ekonomisine olumsuz etkileri olan, amitraz etken maddeli bitki koruma ürününün (raf ömrü de dahil) AB müktesebatı uyarınca, satışı ve kullanımı 1 Ocak 2011 tarihinde sona ermiştir. Üreticilerimizce, kesinlikle amitraz etken madde bitki koruma ürünü kullanılmayacaktır.
     Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik uyarınca üreticiler, üretici kayıt defteri tutmak ve kullandıkları bitki koruma ürünlerini işlemek zorundadır. Üreticilerimizce üretilen ürünün hem iç piyasada hemde ihracatta izlenebilirliğinin sağlanması için gerekli ve zorunlu olan üretici kayıt defteri tutulması ve kullanılan bitki koruma ürünlerinin işlenmesi sağlanacaktır.
     Bitki koruma ürünlerinin reçeteli satış usul ve esaslarına dair yönetmelik hükümlerine göre üreticiler, bitki koruma ürünü almak için mutlaka yetkili teknik elemanlara 'reçete' yazdırmak ve reçeteyi 2 yıl saklamak zorundadırlar. Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulama Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik gereğince üreticiler, bitki koruma ürünü uygulama belgesi almak zorundadır. Uygulama belgesi olmayan üreticiler bitki koruma ürünü uygulayamaz.''
    
     -CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK-
    
     Kurallara uymayan üreticileri uyaran Harput, uygulanacak cezai işlemleri şöyle sıraladı:
     ''Yönetmelik hükümlerine uygun tarımsal faaliyet ve üretim yapmayan üreticilerimize; 11 Haziran 2010 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun, bitki koruma ürünleriyle ilgili yaptırımları öngören 39. maddesinin 'ı,j ve k' maddelerine göre, her aykırılık için bin lira cezai işlem uygulanacaktır. 5996 Sayılı Kanun'un d bendi uyarınca; Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı üretim yapan ve piyasaya arz edenlere 10 bin lira idari para cezası uygulanacaktır.
     Valilik genelgesine aykırı hareket edenler hakkında Türk Ceza Kanunu'na ek olarak ayrıca; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 66. maddesi ve Kabahatler Kanunu'na göre yasal işlem yapılacaktır. Uygulama ve sorumluluk; Valilik genelgesinin uygulanmasından Valilik makamının gözetim ve denetiminde öncelikle armut üreticileri, ilgili köy muhtarları, ilgili ilçe kaymakamlıkları, kolluk görevlileri, il ve ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, Gıda Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Uludağ Yaş Sebze ve Meyve ihracatçıları Birliği sorumludur.'' 

Ekleme Tarihi
07.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Armutta ilaç kalıntısı uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız