Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İPEK BÖCEĞİ 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 4 bin yıllık geleneğe sahip ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak için çalışma başlattı. Suni ipek dokumalarına karşı önemini büyük ölçüde yitiren ipek dokumacılığı arttırmak için Koza Birlik aracılığıyla koza üretimi yapan çiftçilere kilo başına 20 lira destek veriliyor. Üreticiye ipekböceği veren birlik, kozalar yetiştiğinde 23,5 lira peşin parayla alıyor. Sadece nisan ve mayıs aylarında 40-45 gün süreyle yapılan ipekböcekçiliğiyle çiftçilerin büyük kazanç sağlaması hedefleniyor. İyi yetişmiş bir kozadan, ortalama bin 200 metre iplik çıkabiliyor.

Muğla’da da yaklaşık bin 500 yıllık hayvancılık kolu olan ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak ve tütüne alternatif üretim için İl Tarım Müdürlüğü Yeşilyurt, Bayır ve Yerkesik beldelerinde 12 üreticiyle geçen nisanda çalışmalara başladı. Sonuçta Türkiye ortalamasının üzerinde bir üretimle 45 günde kutu başına yaklaşık 35 kg. elde edildi. Kısa sürede büyük verim alınan ipekböcekçiliği projesinde üretici sayısının 120’ye çıkması bekleniyor. 

Bu arada Tarım İl Müdürlüğü, Yeşilyurt'ta ipekböcekçiliğini tanıttı. Bu amaçla belde meydanında düzenlenen törene İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Güven, Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Koza Birlik yetkilisi Cemalettin Gülseren, burada yaptığı konuşmada ipekböcekçiliğinin Muğla bölgesinde bin 500 yıllık bir hayvancılık kolu olduğunu belirtti. Koza üretiminin son yıllarda 2 binlerden 150 tonlara kadar gerilediğini kaydeden Gülseren, “Dünyada ipeğe talep sabit olmasına rağmen üretimde çok büyük düşüşler oldu. 2010 yılında 40 dolar olan fiyat, şu anda 60 dolara yükselmiş durumda. Birlik olarak ipekböcekçiliği üretimini mümkün olduğunca arttırmaya çalışıyoruz. Ülkemizde bu işten para kazanmayı tercih edecek birçok insanımız var. Bu konuda devletimiz de bize çok destek veriyor.” dedi. Başkan Güven ise beldelerinde 8 bin 200 hektar tarım arazisinde ağırlıklı olarak zeytin ve bağ bulunduğunu söyledi.
 
 
Daha önceleri yapılan fakat günümüzde önemini yitiren ipekböcekçiliğini Tarım İl Müdürlüğü’yle birlikte yeniden canlandırmaya başladıklarını anlatan Güven, “Daha önceleri kullanılan dut arazilerimizi tekrar Tarım Müdürlüğü'ne tahsis ederek dut yetiştirmeye başlayacağız. Bu şekilde ipekböcekçiliği yapan çiftçilerimize katkı sağlayacağız.” diye konuştu. İl Tarım Müdürü Dallı da Muğla’da ipekböcekçiliğinin ilk meyvelerini almaya başladıklarını ifade ederek, geçen yıldan bu yana üzerinde düşündükleri projeyi hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Dallı, “İlimiz geçimini daha önce geniş tütün ve zeytin arazileriyle sağlıyordu. Tütün alanlarının azalmasıyla üreticimizin büyük bir kısmı gelirini kaybetti. Buna alternatif olarak kışlık sebze ektik. Geçen hafta kayın mantarının ardından şimdi de ipekböcekçiliği yetiştiriciliğini teşvik ediyoruz.” dedi. Ahmet Dallı, ipekböcekçiliği yetiştiriciliğinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından desteklendiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Bir kutu inficar etmiş ipekböceğini, Koza Birlik bize ücretsiz veriyor ve kozaları kilosu 3,5 liradan alıyor. Bakanlığımız da 20 lira destekliyor, böylece üretici, kiloda 23,5 lira kazanıyor. Bir kutudan ipekböceği yumurtasından, yaklaşık 40 kg. koza elde ediliyor ve bu da 850 liraya denk geliyor. Üretim 40-45 gün sürüyor. Bu proje daha çok hanımlara yönelik, evde yapılabiliyor. Hedefimiz, eskiden olduğu gibi atölyeler kurup ipek dokumacılığını canlandırmak. Burası turizm bölgesi, turizmin tarımla beslenmesi gerekiyor. Bu işe 12 üreticiyle başladık, 120 kişiye çıkacağız.”
Konuşmaların ardından, iki kutu inficardan 70 kg. koza üreten Fatma Güner, bunları Koza Birlik yetkilisi Cemalettin Gülseren’e sattı. Protokol üyeleri, daha sonra üretim yapılan evleri gezerek incelemede bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: İpekböcekçiliği yeniden canlandırılıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız