Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ BASINÇLI DAMLA SULAMA İLE GÜLÜYOR -KARAMAN'IN EMİNLER KÖYÜNDE TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN VE DÜNYA BANKASI'NCA DESTEKLENEN ''KIRSAL KALKINMA VE YATIRIMLARI DESTEKLEME'' PROGRAMI KAPSAMINDA UYGULAMAYA KONULAN BASINÇLI DAMLA SULAMA SİSTEMİYLE KÖYLÜLER SUDA YÜZDE 20, ELEKTRİKTE YÜZDE 37 TASARRUF SAĞLIYOR 
 
KARAMAN (A.A) - Mümin Altaş - Karaman'ın Eminler köyünde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Dünya Bankası'nca desteklenen ''Kırsal Kalkınma ve Yatırımları Destekleme'' programı kapsamında uygulamaya konulan basınçlı damla sulama sistemiyle köylüler suda yüzde 20, elektrikte yüzde 37 tasarruf sağlıyor.
 
     Eminler Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Güray Koyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımın bir çok alanında salma sulama sistemine son verdiklerini, uyguladıkları yeni sistemle çiftçinin emeğinin karşılığını daha fazla aldığını söyledi.
     Koyuncu, oluşturdukları basınçlı yağmurlama sulama sistemiyle, eski kuyuları rehabilite ederek şebekeler oluşturduklarını, kuyulardan gelen suyun toprak altındaki büyük borular sayesinde yağmurlamaya verildiğini ve belli aralıklara yerleştirilen vanalarla sulama yaptıklarını belirtti.
     Projenin Tarım ve Köyişleri bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından desteklendiğini ifade eden Koyuncu şunları kaydetti:
     ''2008 ve 2009 yılında olmak üzere iki aşamalı bir proje yapıldı. Yaklaşık 1 milyar liraya mal olan projenin maliyetinin yüzde 40'ı kooperatif üyeleri tarafından karşılanırken, yüzde 60'ı Dünya Bankası'nın desteğiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılandı. İlk başta 3 bin dekarda uygulanan projede 55 ortağımız yer almıştı. Şu anda 6 bin dekarda 85 civarında ortağımız bu sistemi kullanıyor ve 23 kuyudan sulama yapılıyor.''
    
     -''ELDE KÜREK, AYAKTA ÇİZME SULAMA DEVRİ BİTTİ''-
    
     Yeni sulama sistemi ile çiftçinin bir çok avantajının olduğunu anlatan Koyuncu, ''Eskiden çitçimiz sulama için sabah tarlaya gider elinde kürek ayağında çizme akşama kadar güneşin altında koşuştururdu. Şimdi ise sadece vanayı açmak ve kapatmak için gidiyor. Geliyor köy kahvesinde çayını kahvesini içiyor ve zamanını diğer işlerinde harcıyor'' dedi.
     Koyuncu, uygulanan sulama sistemi ile sadece zamandan tasarruf etmediklerini, suyu kontrol altına alarak suda yüzde 20 tasarruf, sulama zamanını azaltarak da elektrikte yüzde 37 tasarruf sağladıklarını vurguladı.
     Yeni bir sistem üzerinde de çalıştıklarını söyleyen Koyuncu, gelecek günlerde geliştirecekleri sistemle çiftçinin cep telefonu ve internet üzerinden sulama yapabileceğini bildirdi.
    
     -''BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI, ARAZİ FİYATLARI YÜKSELDİ''-
    
     Bölgede yüzde 90 oranında hububat tarımı yapıldığını anlatan Koyuncu, bilinçli sulama ile bu oranın düştüğünü, vahşi sulama ile yetiştirilemeyen diğer bitkilerin yetiştirilmeye başlandığını vurguladı.
     Daha önce buğday, arpa ve mısır ektiklerini dile getiren Koyuncu, '' Artık arkadaşlarımız altın çilek, karnabahar, lahana, kırmızı lahana ve havuç gibi sebzeleri deniyorlar. Meyve bahçeleri çoğalıyor'' dedi.
     Bölgede sulama maliyetleri ve şartlar nedeniyle arazi fiyatlarının düşük olduğuna dikkati çeken Koyuncu, yeni sulama sistemi ile arazilerin de değerlendiğini, önceden bin metrekare arazinin 400 liradan satıldığını, şimdi ise 2 bin lira olduğunu sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
09.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çiftçinin yüzü basınçlı damla sulama ile gülüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız