Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kene 

Gümüşhane Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, keneyle mücadele çalışmalarının temmuz ayının ilk haftasına kadar süreceğini bildirdi. 

Irkın, yaptığı açıklamada, kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla mücadele kapsamında Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi ve İlçe Müdürlüklerinde görevli veteriner sağlık personelince büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda kene ilaçlamasına yoğun olarak devam edildiğini belirtti. İlaçlama faaliyetine temmuz ayının ilk haftasına kadar devam edileceğini ifade eden Irkın, şöyle devam etti: 
 
"İlaçlama faaliyetleri beraberinde hedef gruplara eğitici, aydınlatıcı bilgiler verilmekte, hastalıktan korunma ve etkin mücadele yöntemleri anlatılmaktadır. Mücadele ilaçları ücretsiz olarak uygulanmakta ve hayvansal gıdalarda kalıntı bırakmamaktadır. Doğada asırlardır var olan ve var olmaya da devam edecek kenelerin tamamının yok edilmesinin mümkün olmadığı ve bilinçsizce yapılacak çevre ilaçlamasının doğaya vereceği zarar gerçeğinden hareketle, kene populasyonunun kabul edilebilir makul sınırlara indirilmesi esas hedeftir. İnsanlarla temasın minimize edilmesi ve hastalıktan korunmak için özellikle risk guruplarında yer alanların hayvan sahipleri, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, rençperlik yapanlar bireysel korunma tedbirlerine harfiyen uymaları da son derece önemlidir. " 
 
Irkın, kenelerden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dikkatli olunmalı, kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler böcek kovucu ilaçları elbiselerine sürmeli, açık araziye çıkıldığında ya da pikniğe giderken, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giyilmeli, pantolon çorapların içine sokulmalı. Kapalı ayakkabı tercih edilmeli. Eve dönüldüğünde şahıs kendini, çocuklarını hatta hayvanlarını kene yönünden kontrol etmeli. Hayvanlar üzerinde bulunan kenelere çıplak Elle kesinlikle dokunulmamalı ve ezme, patlatma gibi girişimlerde bulunulmamalıdır. Kenelerin yuvalanması ve üremesi için gerekli olan hayvan barınaklarının duvarlarındaki delik, çatlak ve yarıkların kapatılarak duvarlarının iç ve dış yüzeylerinin sıvanması sağlanmalıdır. " (AA)

Ekleme Tarihi
10.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Gümüşhane'de Kene İli Mücadele Çalışmaları




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız