Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çiftçilerin icat ettikleri sulama yöntemi tarla fiyatlarını 5 kat artırdı 

Karaman’a bağlı Eminler köyünde yaşayan çiftçiler, kendi geliştirdikleri sulama yöntemiyle arazilerinin değer kazanmasını sağladı. Önceleri 400 lira olan 1000 metrekarelik tarlanın fiyatı, verimli sulama yöntemi sayesinde 2 bin lira oldu. 

Basınçlı yağmurlama sulama sistemi’ adını verdikleri sulama yöntemi için Dünya Bankası’ndan da destek alan çiftçiler, böylelikle az miktarda su ile daha büyük alanları sulayabiliyor. Tarımda ürün çeşidini artırarak verim almayı amaçlayan çiftçiler, sistem sayesinde birçok alanda tasarruf sağlıyor. Önceleri sadece buğday ve arpa gibi tahılların yetiştirildiği tarlalarda, son teknolojiye sahip sulama sistemi ile birçok sebze de yetiştirilebilecek. 
 
Eminler Köyü Toprak Sulama Kooperatifi Başkanı Güray Koyuncu, geliştirdikleri sistem sayesinde işçilikte yüzde 60, elektrikte yüzde 37 ve suda ise yüzde 20 tasarruf sağlandığını ifade etti. Karaman’da böyle bir proje için şimdiye kadar Dünya Bankası’na başvuruda bulunanların olmadığını anlatan Koyuncu, “Biz bu konuda bir ilki gerçekleştirdik. Önceleri, suyun tarlalara ulaştırılması için yüzlerce metre boru kullanılıyordu. Borular, başkalarının tarlaları üzerinden veya yollardan getiriliyordu. Şimdi ise yeraltından getiriliyor. Yani başkalarının tarlalarına zarar vermeden ve boruların taşınması için işçilik ücreti ödemeden çalışıyoruz.” dedi.
 
Sistemin alt yapısı için, 2008 yılında yaklaşık 1 milyon lira harcandığını ifade eden Koyuncu, şunları söyledi: “Önceleri buğday, arpa yetiştirilirken, şimdi bol miktarda su isteyen sebze gibi ürünleri de yetiştireceğiz. Çünkü sulama maliyeti azaldı. Ayrıca sistem sayesinde tarlalarımız da değerlendi. Önceden 1000 metrekarelik bir tarlanın fiyatı 400 lira iken, şimdi 2 bin lira civarında müşteri bulabiliyor.”
 
CEP TELEFONU VEYA İNTERNET ÜZERİNDEN SUYUN KONTROLÜ SAĞLANACAK
 
Karaman Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ) Müdürü Süleyman Kırışıkoğlu bu tür projeleri desteklediklerini ifade etti. Çiftçilerin başarılı çalışmaları sayesinde elektrikte tasarruf sağlandığını kaydeden Kırışıkoğlu, MEDAŞ’ın bünyesinde bulunan mühendislerin, çiftçileri elektrik tasarrufu konusunda bilgilendirdiklerini ve enerjinin sürekliliği konusunda çalıştıklarını kaydetti.
 
Başkan Güray Koyuncu, yakında cep telefonu veya internet üzerinden tarladaki vanaların açılıp kapanmasını sağlayacaklarını anlattı. Kurulacak mobil sistem sayesinde çiftçilerin vana kapatmak için bile tarlaya gitmelerine gerek kalmayacağını sözlerine ekleyen Koyuncu, “Gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz. Yapılan yeniliklerle kolaylıklar sağlıyoruz. Tarla sahipleri, oturdukları yerden bir tuşla su oranını belirleyerek ürünlerini sulayabilecek.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
10.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çiftçilerin icat ettikleri sulama yöntemi tarla fiyatlarını 5 kat artırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız