Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ceyhan 

 Ceyhan İlçe Tarım Müdürü Amir Sarı, Çukurova’nın sembolü olan pamuk üretiminin bu yıl yüzde 20 arttığını söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 90 bin dönüm arazide pamuk üretimi yapıldığı kaydeden Sarı, "Bu yıl bu rakam yüzde 20 daha arttı. Çukurova çiftçisi pamuğa yabancı değil. Pamuk Çukurova’nın sembolü olmuş bir tarım ürünüdür. Pamuk destekleme kapsamında girince çiftçi pamuk üretmeye başladı. Piyasalarda pamuk 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında satılıyor. Geçen yıl çiftçi pamuğunu bin 600 TL’ye satmıştı.” dedi.
Çukurova Bölgesi'nin en bereketli topraklarının Ceyhan Ovası'nda olduğunu belirten İlçe Tarım Müdürü Amir Sarı, ”Burada ekimi yapılan tüm ürünlerde verim yüksek oluyor. Eğer hava şartları normal bir şeklide oluşursa verim daha yüksek olur. Yani Çukurova'nın toprak yapısı çok bereketli. Bugünlere hasadı yapılan buğday dönümüne 600 ile 700 kilo arasında verim oldu. Kıraç yerlerde ise 400–500 arasında. Dolu yiyen arazilerde bile buğday verimi yaklaşık 400 kilo arasında verim elde edildi. Bu rakam bile verimin yüksek olduğunu gösteriyor. Hava şartları bu şekilde giderse önümüzdeki hafta buğday hasadı biter.” diye konuştu.
Geçen yıla göre buğday üreticisinin bu yıl daha mutlu olduğunu anlatan Sarı, ”Bu yıl normal kalitede olan buğday fiyatları piyasada 63–67 kuruş arasında gidiyor. Kalitesi yüksek olan buğday 70 kuruşa satışı yapılıyor. Buğday bu yıl 300 bin dönüm alanda üretildi. Buğday hasadından sonra çiftçilerimizin ikinci ürün tercihi mısır, pamuk, soya ve yer fıstığı oluşturacak.” ifadesini kullandı.
 
 
BUĞDAYDA ÜRETİM ALANI DÜŞTÜ VERİM AYNI
 
Ceyhan Girişimci İşadamları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şükrü Bozcalar ise, çiftçiye pamuk ile alakalı doğrudan desteklemenin dönümüne yaklaşık 200 TL civarında verildiğini söyledi.
Kendilerinin de yaklaşık 3 bin 500 dönüm arazide tarımsal faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Bozcalar, ”Pamuk stratejik bir üründür. Her geçen yıl pamuk üretimi artıyor. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 20 arttı. Pamuk önemli bir tarım ürünüdür. Çünkü pamuk demek istihdam demektir. Tekstilin ham maddesini pamuk oluşturuyor. Tekstilin bütün alanları dâhil edildiğinde yaklaşık binlerce insan istihdam ediliyor. Artık giyim sektöründe pamuk oranı yüksek olan giysiler tercih ediliyor. Bu da pamuk fiyatlarını doğrudan etkiliyor. 2010 yılında Ceyhan Ovası'nda verim yüksek oldu. Ancak bu yıl ne olur şuan bilemiyoruz. inşaallah iyi bir verim olur.” diye konuştu.
2011 yılında buğday üretiminin 2010 yılına göre daha düşük olduğunu ancak rekoltenin yüksek olduğunu kaydeden Bozcalar, ”Çiftçi bu yıl ki hasatta dönümüne yaklaşık 600 ile 700 arasında verim elde ediyor. Artık çiftçimiz daha bilinçli bir tarım yapıyor. Elde edilen ürün serbest piyasalarda 70 kuruşa kadar alıcı buluyor. Çünkü Ceyhan Ovası'ndaki buğday kalitesi çok yüksek olması fiyatları direk etkiliyor. Tabi fiyatların yüksek olması dünya piyasalarındaki taleple de ilişkili. Bilindiği gibi dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan Çin, Amerika’dan 1 milyon ton buğday ithal etti. Fiyatların yüksek olmasının sebeplerinden birini de dünya piyasalarındaki talep oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
 

Ekleme Tarihi
10.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ceyhan'da pamuk üretimi yüzde 20 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız