Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Trakya’nın şap hastalığından arilik statüsü kazanması için bakanlıkça yürütülen çalışmalar yoğunlaştırıldı.
 
 Bursa Tarım İl Müdürü Kasım Piral, yaptığı yazılı açıklamada; Trakya bölgesine canlı hayvan sevkiyatında ‘veteriner sağlık sertifikası’ isteneceğini belirtti. Piral, bakanlıkça yürütülen çalışmalar neticesinde 25 Mayıs 2010 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Trakya Bölgesi Şap Hastalığından Aşılı Arilik” statüsü kazandığını bildirdi. Kasım Piral, “Bu kapsamda bakanlığımız genelgelerine göre İstanbul’un Avrupa yakası da dahil olmak üzere Anadolu’dan Trakya’ya yapılacak canlı hayvan sevkleri için belli kurallar getirilmiştir. Bu çerçevede Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeler gereğince, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüklerimizde yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimler Trakya’ya sevk edilecek hayvanlar için ‘veteriner sağlık sertifikası’ düzenleyeceklerdir.” dedi.
    Sertifika için belirli şartlar aranacağını kaydeden Kasım Piral, “Sevk tarihinden önce bu şartların sağlanması için Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor. Aksi halde hayvanların Trakya bölgesine sevkine kesinlikle izin verilmeyecektir.” şeklinde konuştu.
Piral, istenen şartları ise şöyle sıraladı: “1- Hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmamalı.
2- Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya an az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalı.
3- İşletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalı. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli. Bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü konusunda teste tabi tutularak, sonuçların negatif bulunması gerekiyor.
4- Hayvanlar bulundukları işletmeden yüklemenin yapılacağı yere nakledilirken şap hastalığı enfeksiyonuna maruz kalmamalı."

Ekleme Tarihi
11.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Şap hastalığı Trakya’ya canlı hayvan sevkiyatını kısıtladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız