Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Malatya 

Kendine has tadı olan ve unutulmaya yüz tutan Malatya'nın 'Banazı Karası', 'Pütürge Kırmızısı' ve 'Arapgir Köhnüsü' adı verilen üzümleri, sertifikalı kadınlar ile yeniden hayat bulacak.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde bağ fidanı aşılayacak kadın işçi istihdam edilecek. 

Enstitü tarafından, tarımsal ürünlerin katma değerinin ve kapasitenin artırılması amacıyla Fırat Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında "Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi" hazırlandı. 

Bütçesi 103 bin 775 bin lira olan ve eş finansmanı Malatya İl Özel İdaresi tarafından karşılanan proje çerçevesinde enstitünün Battalgazi ilçesindeki yerleşkesinde Bağ Aşılama Ünitesi kuruldu ve proje sonuç aşamasına getirildi. 

Malatya'da 15 Mart'ta başlatılan proje kapsamında bağ aşılama ünitesinde, aşı makinesi ile bağ fidanı aşılanacak ve yılda 50 bin adet fidan üretimi yapılacak. 

Bağ fidanı aşılama işleminde kadın işçi çalıştırılacağı belirtilerek bu istihdam edilecek 15 kursiyere 5 gün aşı makinesi ile bağ fidanı aşılama eğitimi verildi. 

Eğitimi tamamlanan kursiyerler için enstitüde sertifika töreni düzenlendi. 

Enstitü Müdürü Yaşar Zengin, törende yaptığı konuşmada, Malatya'da üzüm bağlarını aşılayacak aşı ustası bulmakta zorluk yaşandığına değindi. 

Enstitünün üzerinde çalıştığı Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi'ne değinen Zengin, Malatya'da bah zararlısı ve bağ kanserinin üzüm bağlarını azalttığını aktardı. 

Zengin, "Malatya'nın kendine has üzüm çeşitleri vardır. Bu çeşitler, 

'Banazı Karası', 'Pütürge Kırmızısı' ve 'Arapgir Köhnüsü'. Bunlar yok olma tehlikesi ile karşı. Çünkü üreticimiz uygun anacı seçemiyor. Bu nedenle hastalık seçilen anaçta daha çabuk ilerliyor. Bu projemizde toprağımızı alıp analiz edeceğiz. Topraktaki aktif kirece göre anacımızı belirledikten sonra vatandaşımızın istediği çeşitte aşılama yapıp, onun toprağına göre fidan üretip kendilerine vereceğiz" dedi. 

Proje kapsamında Malatya'daki üzüm bağlarından yüksek verim beklediklerini kaydeden Zengin, "Yerel bağlarda verim çok düşük. Bu projemizin sonucunda bağlarımızın verimini 4 kat artırmış olacağız. Erozyona maruz kalan yerlerde, suyu az olan yerlerde, Kıraç arazilerde bağcılığın gelişmesine yönelik çalışmalar bu projemizin hedefleri" diye konuştu. (AA)


Proje kapsamında kadın işçilere eğitim veren Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü ziraat mühendislerinden Kürşat Alpaslan, kursiyerlerin eğitimi başarı ile tamamladığını belirtti. 


"Ülkemizin toprakları zararlılara karşı hassas olduğundan dolayı Amerikan asma anacı ile aşılama yapılacaktır" diyen Alpaslan, böylelikle verim ve kalitenin artacağını aktardı. 


Alpaslan, bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun çeşitli anaçları seçmek için çeşit aşılamasının yapılması ile ilgili eğitim verdiklerini ifade etti. 


Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi. 


Ekleme Tarihi
11.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Malatya'daki Üzüm Bağlarına Sertifikalı Kadın Eli Değecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız