Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

FİSKOBİRLİK'E ''YAĞLIK FINDIK'' DESTEĞİ -TMO, STOKLARINDAN 50 BİN TON FINDIĞI, SADECE YAĞLIK OLARAK DEĞERLENDİRMEK ÜZERE, KİLOSU 1,10 LİRADAN FİSKOBİRLİK'E SATACAK -BU SATIŞTAN DOĞACAK ZARAR, GÖREV ZARARI OLARAK HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANACAK -FİSKOBİRLİK'İN BU FINDIĞI YAĞILIK DIŞINDA DEĞERLENDİRMESİ HALİNDE, VERİLEN FINDIĞIN BEDELİ, 2008 YILI EKİM AYI FİYATLARI İLE GERİ ALINACAK

ANKARA (A.A) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Fiskobirlik'in üreticilere olan borcunu ödemesi için kaynak yaratmak üzere, stoklarındaki fındıktan 50 bin tonunu, sadece yağlık olarak değerlendirilmek üzere kilosu 1,10 liradan Fiskobirlik'e satacak. 

     Toprak Mahsulleri Ofisi Stoklarındaki Fındıklardan Yağlık Olarak Kullanılmak Üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine Satış Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 
     Karara göre, TMO, stoklarındaki fındığın 50 bin tona kadarki miktarını yağlık olarak ayırıp, kilosu 1,10 lira bedelle, aylık 2 bin 500 tonluk partiler halinde, yalnızca yağ imalatında kullanılmak üzere, her partiye ait ürün bedelinin peşin ödenmesi şartıyla Fiskobirlik'e satmakla görevlendirildi. 
     Satılan fındıklara ilişkin yağ imalatından elde edilecek ürünler, sadece kabuk, yağ ve küspe olarak satılmak üzere değerlendirilecek. Fındık küspesi, yalnızca yem sanayinde kullanılmak üzere yem sektörüne satılacak. 
     Fiskobirlik, bu faaliyetten elde edeceği geliri, öncelikle üretici borçlarının ödemesinde kullanacak. 
     Satılacak fındık stokunun muhafazası amacıyla, TMO tarafından kiralanan depolara kiralama süresi sonuna kadar ödenecek kira ücretleri ve güvenlik giderlerinin tamamı, ikinci parti ürünün tesliminden başlamak üzere, Fiskobirlik tarafından eşit taksit halinde TMO'ya ödenecek. 
     Fiskobirlik, bu karar kapsamındaki yükümlülüklerini ve/veya karar kapsamı dışındaki TMO'ya karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, bu karar hükümlerinden yararlanamayacak ve TMO, Fiskobirlik'e fındık satışına son verecek. 
     Teslim edilecek ürün stoklarını ve satış işlemlerine ilişkin olarak Hazine Müsteşarlığının uygun görüşüne istinaden hazırlanacak usul ve esasları belirlemeye, TMO yetkili olacak. 
     Karar kapsamında doğan ve TMO kayıtlarına göre gerçekleşen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talebine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek. 
     Hazine tarafından görev zararı kapsamında yapılacak ödemeler, 233 sayılı KİT'ler hakkında kanun hükmünde kararname (KHK) çerçevesinde incelenerek yapılacak ve arada fark olması halinde taraflar yükümlülüklerini faizsiz olarak yerine getirecek. TMO'nun ödemeye ilişkin talebinin gerçek olmayan belge ve işlemlere dayandığının tespiti halinde, ödenen tutar, gecikme zammı oranında faiz uygulanarak tahsil edilecek. Görev zararı ödemesine ilişkin usul ve esaslar, Hazine tarafından belirlenecek. 
     
     -FİSKOBİRLİK'İ HAZİNE KONTROLÖRLERİ DENETLEYECEK 
     
     Bu kararın Fiskobirlik tarafından uygulanmasına ilişkin denetimler Hazine Kontrolörleri tarafından yapılacak ve gerekli görülmesi halinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve TMO denetim elemanları ile birlikte ortak denetim yapılabilecek. Gerekli görülmesi halinde, Fiskobirlik nezdinde her aşamada denetim yapılabilecek. 
     Fiskobirlik tarafından alımı yapılan son parti fındığın teslimatından itibaren en geç bir ay içinde, bu karar kapsamındaki işlemlerin tamamlandığı hususunda Hazineye yapılacak bildirimin ardından da nihai denetim yapılacak. 
     Yapılacak inceleme ve denetimler sonucunda, Fiskobirlik tarafından alınan fındığın yağlık dışında diğer yöntemlerle değerlendirildiğinin, elde edilen satış gelirinin öncelikle üretici borçlarının ödenmesinde kullanılmadığının veya karara aykırı işlem gerçekleştirdiğinin tespiti halinde, aykırı işleme tekabül eden fındık miktarı esas alınarak, TMO tarafından 2008 yılı Ekim ayı için belirlenmiş olan yüzde 50 sağlam iç fındık levant kalite fındık birim fiyatı üzerinden belirlenecek tutar, kamu alacaklarının tahsili usulünce Fiskobirlik'ten geri alınacak. Bu konuda, Fiskobirlik yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürü müştereken sorumlu olacak. 
     Bugün yürürlüğe giren kararı, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı birlikte yürütecek. 
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon ve Ordu'da yaptığı mitinglerde, TMO stoklarındaki 50 bin tonluk kabuklu fındığın Fiskobirlik'e satılacağını açıklamıştı. 
     Buna göre, Fiskobirlik, alacağı 50 bin ton fındık karşılığında, diğer giderler hariç, sadece 55 milyon lirayı fındık bedeli olarak TMO'ya ödeyecek. Alınan fındıkların yağlık olarak değerlendirilip satılmasından elde edilecek gelir, öncelikli olarak üretici borçlarının ödenmesinde kullanılacak. 
     Halen, Fiskobirlik'in üreticiye 70 milyon lira civarında borcu bulunuyor. TMO'nun stoklarında ise 195 bin tonu serbest stok, 20 bin tonu da yağlığa ayrılmış durumda 215 bin ton fındık var. 
     TMO, en son 2008 yılında, finansal sorunlarının çözümü için, Fiskobirlik'e kilosu 1,1 liradan fındık satmakla görevlendirilmişti. 

Ekleme Tarihi
12.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Fiskobirlik'e yağlık fındık desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız