Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Organik hayvan pancarı deneme ekimine başlandı 

Organik hayvancılıkta et ve süt üretimini yüzde 15 artıran hayvan pancarı deneme ekimlerine Erzurum'da başlandı.

Erzurum Tahıl Üreticileri Birliği(ETÜB), Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) ile hayvan pancarı üretimi projesini uygulamaya soktu. Erzurum il merkezine bağlı Kumluyazı ve Beypınar'ı köyünde 60 çiftçi, proje kapsamında deneme amaçlı hayvan pancarı ekimine başladı. ETÜB Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Ilıcalı, söz konusu proje sayesinde dönüm başına 15 ton hayvan pancarının elde edileceğini söyledi. ETÜB Başkanı Ilıcalı, organik et ve süt üretiminde hayvan pancarının girdi fiyatlarını aşağı çekip, karlılık oranını arttırdığına işaret etti. Ilıcalı, deneme amaçlı ekimlerden olumlu sonuç edilmesi halinde il genelinde hayvan pancarı ekimini yaygınlaştıracaklarını kaydetti.

Erzurum'un sahip olduğu iklim nedeniyle buğday, arpa, çavdar gibi çok az tarımsal ekilebilir ürün çeşidine sahipolduğuna işaret eden Ilıcalı,"Erzurum maalesef ekilebilir bitki çeşidi bakımından çok az ürüne sahip.Tarım Bakanlığı nezdinde yaptığımız araştırmalarda Erzurum iklim şartlarına en uygun ve dünyada da yaygın olarak ekilen hayvan pancarını belirledik. Hayvan pancarının en önemli özelliği et ve süt verimini yüzde 15 artırıyor. 50 dönüm arazide çiftçi yonca veya diğer yembitkilerinden dönümbaşına bir ton alırken pancarla bu sayı 15 tona ulaşıyor." dedi.

Aydın Doğan'ın Gümüşhane Kelkit'teki besi çiftliği için kendilerinden hayvan pancarı talebinde de bulunduğunu iddia eden Ilıcalı, teklifi deneme aşamasında oldukları için reddettiklerini vurguladı.Devletin organik et ve süt üretemine teşvik desteği verdiğini de hatırlatan Ilıcalı, "Bölgesel kalkınmanın saç ayaklarından birisini tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Organik tarım ve hayvancılık ise bu süreçte gözardı edilemeyecek kadar önemli ekonomik avantaj sağlamakta." diye konuştu.

Ekleme Tarihi
12.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Organik hayvan pancarı deneme ekimine başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız