Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

 
Dünyada sağlıklı ürünlere eğilim doğrusunda ayran tüketimi de son beş yıldır artış gösteriyor.
 
Yıllardır değişmeyen lezzetiyle ve serinletici özelliği ile her mevsim keyifle tüketilen geleneksel içecek, beslenme uzmanları tarafından da tavsiye ediliyor. Havaların ısınmasıyla daha çok tercih edilen ayran üretimi nisan ayında da arttı. Nisan ayında ayran üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,9 oranında artışla 40 bin 263 tona yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 20,2 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Süt Ürünleri Üretim İstatistikleri Nisan/2011'' sonuçlarını açıkladı. 
 
 
 
 
Süt, peynir ve yoğurt üretiminde ya da tüketiminde genellikle bir azalma görülürken ayran ile ilgili sonuçlar şaşırtıcı çıktı. Protein, karbonhidrat ve yağı dengeli bir şekilde barındıran nadir doğal içeceklerden biri olan ayranın evlerde yapılmasının yanında hazır olarak da tüketimi dikkat çekiyor. Yaklaşık 250 milyon TL'lik ayran pazarı TÜİK'in son açıkladığı rakamlarda da kendini gösterdi. Bunun yanında Türkiye'nin nisan ayındaki kayıtlı süt üretimi de mart ayına göre yüzde 3,1 artarak, 646 bin 648 tona yükseldi. Buna göre, mart ayında 627 bin 484 ton olan entegre tesislerde toplanan süt miktarı, nisan ayında, 19 bin 164 ton artarak (yüzde 3,1), 646 bin 648 ton düzeyinde gerçekleşti.
Toplanan süt miktarında, geçen yılın nisan ayına göre de yüzde 5,9 artış kaydedildi. Yine nisan ayında 610 bin 599 ton olan entegre tesislerde toplanan süt miktarı, bu yıl nisanda, 646 bin 648 tona çıktı. Nisan ayında, entegre süt işletmelerinde toplanan sütün 101 bin 31 tonu içme sütü, 46 bin 282 tonu peynir, 81 bin 428 tonu yoğurt, 40 bin 263 tonu da ayran üretiminde değerlendirildi. Geçen yılın nisan ayına göre, içme sütü üretimi yüzde 4,6, yoğurt üretimi yüzde 2,4 oranında azalırken, peynir üretiminde yüzde 1,5, ayran üretiminde ise yüzde 2,9 artış kaydedildi.
TÜİK verilerine göre, ocak-nisan döneminde toplanan süt miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,6 artarak 2 milyon 381 bin 526 tona ulaştı. Geçen yılın ocak-nisan döneminde 2 milyon 192 bin 110 ton süt toplanmıştı. TÜİK tarafından 2010 yılına kadar yayımlanan toplam süt üretimi, yıllık bazda, sağılan hayvan sayıları ile 2001 Tarım Sayımı'ndan elde edilen süt verimlerinin değerlendirilmesiyle elde ediliyordu. Karşılaştırılabilir istatistikleri daha kısa periyotlarla üretmek amacıyla, 2010 yılı Ocak ayından itibaren çiğ sütü girdi olarak kullanan entegre süt işletmelerinden, toplanan süt ve satışa sunulan süt ürünleri miktarını tespit etmek üzere, veri derleme çalışmaları başlatıldı. Türkiye'de yılda 12 milyon ton civarında süt üretildiği tahmin ediliyor. Ancak, bunun 6-7 milyon tonu kayıtlı olarak değerlendiriliyor. Entegre tesislere satılan süte teşvik primi verilmesi nedeniyle, kayıtlı süt üretimi her yıl artıyor. 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
14.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Hazır ayranı sevdik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız