Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Buğday üreticisinin korktuğu başına geldi 

ÇUKUROVA YÖRESİNDE SON GÜNLERDE ETKİLİ OLAN SAĞANAĞIN HASADI DEVAM EDEN BUĞDAY EKİLİ ALANLARDA ÜRÜNÜN KALİTESİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ VE ÜRETİCİNİN KİLODA YÜZDE 20 ORANINDA ZARAR EDECEĞİ BİLDİRİLDİ -SON YAĞIŞLARIN YÖREDE 1 MİLYON LİRAYA ULAŞAN ZARARA YOL AÇTIĞI VE BİÇERDÖVERLERİN TARLALARA GİREMEMESİ NEDENİYLE HASADA ARA VERİLDİĞİ BELİRTİLDİ

ADANA (A.A) - Ali Güreli - Çukurova yöresinde buğday üreticisi rekolte artışı ve 65 kuruşa kadar yükselen serbest piyasa fiyatına sevinirken, son günlerde etkili olan sağanak yağışın hasadı devam eden tarlalarda ürünün kalitesini düşürdüğü ve çiftçinin kiloda yüzde 20 oranında zarar edeceği bildirildi. 

     Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinin, Türkiye'nin diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi buğday üretiminde de önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. 
 
     Türkiye'nin buğday ihtiyacının, turizm sektöründeki hareketliliğin de dikkate alınmasıyla yıllara göre 18 milyon ile 20 milyon ton arasında değiştiğini belirten Tezcan, bu yıl ülke genelinde 21 milyon ton olması beklenen rekoltenin yaklaşık 2 milyon tonunun ise Çukurova yöresinden karşılanacağını bildirdi. 
 
     Tezcan, buğdaydaki rekolte artışıyla birlikte serbest piyasada 65 kuruşa kadar yükselen kilo fiyatına sevinen üreticinin korkulu rüyası olan yağışın özellikle hafta sonu yörede hasadı yapılamayan ekili alanlarda etkili olduğunu ifade ederek, ''Ekim zamanında beklenmeyen yağışlar lokal olarak bazı tarlalarda tohumların çürümesine neden olmuştu. Bu alanlarda bazı üreticiler tarlasını bozup birinci ürün mısır ve pamuk için hazırlamış, bazı üreticiler de çürüyen alan küçük ise ikinci kez buğday atmıştı'' dedi. 
 
     İlerleyen süreçte buğdayın çimlenmesi ve danelerin oluşmasına kadar geçen süredeki hava koşullarının rekolte artışı açısından çok olumlu geçtiğini ve çiftçinin buna sevindiğini anlatan Tezcan, yine olumsuz hava koşulları nedeniyle hasada geç başlandığı kaydetti. 
     Tezcan, bu olumsuz hava koşullarının üreticiyi korkuttuğunu belirterek şunları söyledi: 
 
     ''Çukurova'da çoğu yerde hasat işlemleri tamamlandı. Ancak Ceyhan Ovası'nda 350 bin dekardan 150 bini hala hasat edilemedi. Son günlerde ve özellikle hafta sonu aralıklarla devam eden sağanak yağış tarlalardaki buğdayın kalitesini bozdu. Bu süreçteki yağışlar buğdaydaki bir protein olan gluteni de olumsuz etkiler. Buğdayın kalitesinin bozulması da fiyatın kiloda yüzde 20 oranında düşmesi demektir.
Hala 150 bin dekar alanın biçilmediği dikkate alınırsa, üreticinin kaybı 1 milyon liraya ulaşmış demektir. Bu kiloda üretim maliyeti 50 kuruş olan buğdayın satışında ciddi bir rakam demektir. Yağış aynı zamanda toprağı ağırlaştırması nedeniyle biçerdöver tarlaya giremeyeceği için kalan yerlerdeki hasadı da geciktirecek. Yani çiftçinin korktuğu başına geldi. Üreticinin şimdi tek derdi hasadın bir an önce tamamlanması ve yağışlara bağlı olarak daha fazla zarar etmemeleri. '' 
 
     Hasattan önceki sağanak ve dolu yağışının aralarında buğdayın da bulunduğu tarım ürünleri ekili olan bazı alanlarda zarara yol açtığını da söyleyen Tezcan, TMO'nun alım fiyatının da makul düzeyde olmasını beklediklerini bildirdi. 

Ekleme Tarihi
14.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Buğday üreticisinin korktuğu başına geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız