Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İl Tarım Müdürü Bestami Zabun, anız yakmanın, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özeliklerini bozduğunu ve bunun sonucunda toprak verimliliğini düşürdüğünü belirtti. 

 
Zabun, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması, uzaklaştırılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlendiğini kaydetti. 
 
Bazı faydaları umularak hububat sapı ve anızların yakılmasının bir çok olumsuzluğa neden olduğunu belirten Zabun şunları kaydetti: 
 
"Anızın yakıldığı tüm ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de bu olay, hasat zamanlarında çevreye büyük rahatsızlık vermektedir. Anız yangınları, havayı kirletir, Yükselen dumanlar kara yollarında görüşü azaltır, bu durum trafik kazalarına, can ve mal kayıplarına neden olur. Meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, enerji iletişim ve haberleşme hatlarına, civardaki yerleşim yerlerine ve özellikle ormanlara, koruluk ve ağaçlık bölgelere telafisi olamayan zararlar verir. Toprağın yapısında ve bitki bünyesinde önemli fonksiyonları olan organik maddeyi azaltır. Toprağı su ve rüzgar erozyonuna daha hassas bir duruma getirir. Böylece toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelikleri bozulur ve toprak verimliliği düşer. " 
 
Zabun, anız yakmanın toprağın fiziksel, biyolojik ve kimyasal özelliklerine çok büyük zaralar verdiğini kaydederek, toprağın verimlilik özelliklerini önemli derecede etkilediğini savundu. 
 
Anız yakmanın Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Resmi Gazetede Yayımlanan kanun ile yasaklandığını belirten Zabun, yasaklara uymayanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını idari ve adli makamlardan talep edilebileceğini duyurdu. 
 
-ANIZ PARÇALAMA MAKİNELERİ ÇİFTÇİLERİN HİZMETİNDE- 
 
Zabun ayrıca, Tarım Müdürlüğünün çiftçilerden beklediği, geleceğimiz olan toprağın anız yangınlarından kurtulması için sap parçalama makinelerini hizmete sunduğunu, çiftçilere sembolik bir ücret karşılığında sap (anız) parçalama makinesi kiralama hizmeti sunduğunu duyurdu. 
 
Bu makineler Kıraç veya sulu tarım arazilerinde hasat sonrası kalan anız ve bitki artıklarını parçalayarak toprağa karıştıran, toprak yüzeyinde bir malç tabakası oluşturan ve böylece, topraktan nem kaybını azaltan, organik atıkların yeniden toprağa karıştırılmasını sağlayan, toprak işlemesini kolaylaştıran ve traktörle kullanılan makineler olduğunu belirten Zabun, Antakya, Kırıkhan, Reyhanlı ve Kumlu İlçelerinde halkın hizmetine sunulacağını ifade etti. (AA)

Ekleme Tarihi
15.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Anız Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız