Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇUKUROVA YÖRESİNDE SON GÜNLERDE ETKİLİ OLAN SAĞANAK YAĞIŞ, BUĞDAY ÜRETİCİSİNİ KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜRKEN, PAMUK, MISIR VE AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİLERİNİN İSE YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ -YAĞMURUN, PAMUK VE MISIR ÜRETİMİNDE MALİYETLERİ ÖNEMLİ ORANLARDA DÜŞÜRDÜĞÜ, AYÇİÇEĞİNDE İSE VERİMİ ARTIRACAĞI BİLDİRİLDİ -YUMURTALIK İLÇE TARIM MÜDÜRÜ ÇAY: ''YAĞMUR, 100 DEKAR PAMUK EKEN ÜRETİCİNİN MALİYETİNİ 5 BİN, MISIR ÜRETİCİSİNİN İSE 3 BİN LİRA DÜŞÜRDÜ''

YUMURTALIK (A.A) - Haşmet Bahadır Laçin - Çukurova yöresinde son günlerde etkili olan sağanak, buğday üreticisini kara kara düşündürürken, pamuk, mısır ve ayçiçeği üreticilerinin ise yüzünü güldürdü. 

     Adana'nın Yumurtalık İlçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 60 bin dekar arazide birinci ve ikinci ürün pamuk, 40 bin dekar alanda ayçiçeği, 25 bin dekar alanda ise birinci ve ikinci ürün mısır üretimi yapıldığını söyledi. 
     Son yağan yağmurun hasadı tamamlanmayan buğday tarlalarında ürün kalitesini düşürdüğünü, ayrıca tarlaların çamur içinde olması nedeniyle hasadı bir süre geciktireceğini ifade eden Çay, ''Ama pamuk ve mısır üreticileri ise yağan yağmurlar nedeniyle sulama yapmayacakları için bu masraftan kurtulacaklar'' dedi. 
     Çay, yörede bir dekar pamuğun sulama maliyetinin yaklaşık 50 lira, mısırda ise bu rakamın yaklaşık 30 lira civarında olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 
     ''Son yağmurlar 100 dekar pamuk eken bir üreticinin maliyetini 5 bin, 100 dekar mısır eken üreticinin maliyetini ise 3 bin lira düşürdü. Bu da pamuk ve mısır üreticilerinin yüzlerinin gülmesine neden oldu. Yağışlar ayçiçeğinde de verimin 20-50 kilogram civarında artmasını sağlayacak. Şu an ayçiçekleri dane doldurma aşamasında. Yağmur yağmadığı zaman danelerin içi boş oluyor. Özellikle göbek kısmındaki çekirdekler içini dolduramıyor. Ancak yağan bu yağmurlarla birlikte ayçiçeği üreticisi de verim artışı yaşayacağı için memnun.'' 
     
     -''YAĞMUR HIZIR GİBİ YETİŞTİ''- 
     
     İlçeye bağlı Yeşilköy beldesi çiftçilerinden Fikret Altunay ise 230 dekar alanda birinci ürün pamuk ektiğini ifade ederek, şunları kaydetti: 
     ''Ürünü yağmurlama sistemi ile sulamamız gerekiyordu. Boruların taşınması, tarlaya yerleştirilmesi, tarla içinde yer değiştirilmesi çok emek istiyor ve çok fazla zaman gerektiriyor. Yağan bu yağmurlarla birlikte bir sulamadan kurtulduk. Bunun bize sağladığı fayda yaklaşık 10-12 bin TL civarında. Ayrıca buğday ektiğim tarlada hasadımı tamamladım, şimdi sürüp 75 dekar arazide ikinci ürün pamuk ekeceğim. Yağışlar tarlaları sürüm ve ekim işlemleri için en uygun hale getirdi. Tarlalar şu an tam kıvamında. Bu da bizim işlerimizi daha kolay ve daha az masrafla yapmamızı sağlayacak. Bundan dolayı son yağışlardan dolayı çok mutluyuz. Yağmur hızır gibi yetişti.'' 

Ekleme Tarihi
16.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Yağmur, üreticinin maliyetlerini düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız