Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ÇORUM (İHA) - Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, bu yıl tahıl üretiminde yüksek rekolte beklediklerini söyledi.
 
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, çiftçilerin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için borsa ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden gerekli hazırlıklarını bir an önce yapmalarını istedi. Hasat sırasında oluşabilecek dane kayıplarının asgariye indirilmesi konusunda Tarım İl Müdürlüğü'nce yapılacak çalışmalara her zaman yardımcı olacaklarını açıklayan Sayan, "Oluşacak her kayıp gerek ilimiz tarımına gerekse milli ekonomimize büyük kayıplar vermektedir. Bu hususta başka Biçerdöver operatörleri olmak üzere çiftçilerimize büyük görevler düşmektedir. Operatörlerimizin dikkatleri yanında kontrol elemanlarının uyarılarına önem vermeleri çiftçilerimizin de kontrol elemanlarına yardımcı olmalarını bekliyoruz. Verilecek cezaların pratikte kimseye yararı yoktur" dedi.
 
Çiftçileri anız yakmamaları konusunda da uyaran Sayan, "Ortalama bir dönümde 150-300 kilogram arasında sap oluşmakta olup bunun 30-60 kilogram arası toplansa dahi tarlada kalmaktadır. Tarlaya atılan saplar çoğu yerde balya ve saman olarak kullanılmakta hayvan beslemede ve kağıt sanayinde değerlendirilmektedir. Esas sorun toplanamayan saplardan oluşmaktadır. Gerek biçerdöverden atılan gerekse tarlada kalan saplar anız olarak adlandırılmaktadır. Çiftçilerimiz genellikle iyi tohum yatağı hazırlayabilmek
için sapları yakmaktadırlar. Kısa vadede bu durum olumlu gibi görünse de uzun vadede çok zararlıdır. İlimiz toprakları organik madde açısından bir hayli fakirdir. En ileri teknik anızların toprağa karıştırılarak sapların bir an önce çürümesini sağlamaktır" şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
16.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Çorum'da tahılda yüksek rekolte beklentisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız