Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Doluyu kara dönüştüren makine 

YENİ ZELANDA'DA İMAL EDİLEN MAKİNE, ÇİFTÇİLERİ DOLU AFETİNDEN KORUYACAK
 
BURSA (İHA) - Dolu artık tarım arazilerine zarar vermeyecek. Yeni Zelanda'da üretilen dolu topu isimli makine, dolu tanelerini yağmur ve kara dönüştürüyor.
 
Son günlerde yurdun değişik bölgelerinde tarım ürünlerini telef eden dolu artık çiftçilerin korkulu rüyası olmaktan çıkıyor. Yeni Zelanda'dan ithal edilen dolu topu isimli makine üreticilere umut oldu. Alara Tarım AŞ'nin kullandığı makine ile doludan kaynaklanan zararlar azaltılıyor.
Makineyi Türkiye'de ilk defa kendilerinin kullandığını belirten Alara Tarım AŞ Ceo'su Yavuz Taner, "Yeni Zelanda'dan ithal ettiğimiz bu makine sayesinde dolu bulutları yaklaşmaya başladığı zaman dolu taneleri yağmur ya da kara dönüşerek düşüyor, meyveleri zedelemiyor. Bu yıl bunun faydasını gördük. Yağan 8 doludan yarısı bizi adeta okşadı" dedi.
Taner, yıllardır sürdürdükleri AR-GE çalışmalarının ardından bu yıl ilk ticari mahsullerini alacakları sırada elverişsiz hava şartlarından zarar görmediklerini kaydetti. Taner, "Yeni Zelanda'dan 'dolu topu' isimli bir makine ithal ettik. Dolu bulutları yaklaşmaya başladığı zaman makinenin çıkardığı ses dalgası bulutta bir etkileşim oluşturuyor. Dolu taneleri yağmur ya da kar olarak düşüyor. Meyveler asla zedelenmiyor" diye konuştu.
 
 
İLK DEFA KULLANILIYOR
 
Bu yıl ilk defa makineyi kullandıklarını açıklayan Taner, Türkiye'de bunu ilk kullanan firma olduklarını söyledi. Mersin'in Tarsus ilçesindeki bahçelerine makineyi kurduklarını söyleyen Taner, "Montajının yapılıp kurulmasıyla birlikte makine yaklaşık 70 bin dolara mal oldu. Tarsus'ta kurduktan 3 gün sonra dolu yağdı. Etkisi asgariye indi. Doluyu tamamen bertaraf edecek diye bir kaide yok. Dolu topu, 500 metre yarı çaplı bir alanı koruyabilecek hüviyette. Tarsus'ta kurduğumuz bahçede komşularımız da
bundan istifade ediyor" şeklinde konuştu.
Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinde doludan mahsullerin zarar görmemesi için tedbir aldıklarını söyleyen Taner, "Oraya da 3 tane pervane koyduk. İlkbahar donlarında belki hiç mahsul almayacaktık. Havaya sıcaklığı eksi 4 ya da 5'lere kadar düştüğünde pervaneler otomatik devreye girdi ve dereceyi 2 ya da 3 derece yükselttiği için don olmadı. Bu sene oradan bol kayısı alacağız" dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Doluyu kara dönüştüren makine




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız