Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elbistan Meslek Yüksekokulu'nda atıl durumda bekleyen ve kullanılmayan futbol sahasında organik karpuz üretimine başlandı. Eğer olumlu sonuçlanırsa, bölge çiftçileri için altın değerinde bir kazanım olacak ve bölgede karpuz yetiştiriciliğinin önü açılacak. 
 
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elbistan Meslek Yüksek Okulu’na ait, atıl durumda bekleyen futbol sahasında organik karpuz üretimi yapılmaya başlandı. Bilimsel veriler çerçevesinde ekimi yapılan karpuz fidelerine kimlik bile verildi. Öyle ki Karpuz fidelerinin herhangi birinde yaşanması muhtemel olumsuzluk anında tespit ediliyor ve nokta atışla keşfi yapılıyor, çözüm noktasında yapılması gereken müdahaleler bilimsel çerçevede irdeleniyor. Futbol sahasındaki organik karpuz üretimi iyi neticeler verirse, Türkiye’nin 4. büyük ovasında karpuz üretimi ihracat yapacak derecede artacak. 
 
Elbistan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hanifi Binici, yapılan çalışmaların bölgedeki çiftçiler için umut verici olacağını aktardı. Binici, “Göreve geldikten sonra, bu alanın boş olduğunu ve hiçbir amaca hizmet etmediğini görünce, arkadaşlarla bu bölgenin bir şekilde organik tarıma açılabileceğini tartıştık. Arkadaşlarımızla burayı gidya (toprak düzenleyici) ve toprakla iyileştirme ile organik tarımın yapılabileceği kararına vardık. Burada ne ekebiliriz diye düşündük, karpuz ve kavun öne çıktı.
Yanı başında, Domates, Biber, Salatalık gibi ürünlerde denemelerimiz devam ediyor. Biz Karpuz ile ilgili olarak önce çitil yaptık. Çitilleri alıp uygun bir disiplin içerisinde bütün karpuzlarımızı belli bir düzen içerisinde yerlerine gömdük. Okulda görev yapan arkadaşlarımız bizlere destek olarak çapa yaptılar. Belli dönemlerde buraları sunacağız. Beklentimiz; Burada Karpuz’un organik olarak yetiştirilebileceğini ispatlamak. Ne kadar başarılı oluruz onu zaman gösterecek. Karpuzun da bilimsel olarak yapıldığında Elbistan’da üretilebileceğini ve bölge çiftçilerine para kazandıracağını göstermiş olacağız.” diye konuştu. 
Binici, tarlanın 5-6 dönümlük bir alan olduğunu, dikilen karpuz fidelerinin yapraklarını açtığını ifade etti. Binici, şöyle dedi: "Önümüzdeki hafta biraz daha büyümüş olacak. Ürünler biraz daha ortaya çıktığında, kaymakamımızı ve ilçe tarım müdürümüzü buraya davet edeceğiz ve yaptığımız bu çalışmayı onlara sunacağız. Üniversitelerin, yetişmiş akademik düşüncelerini toplumla paylaşmaları gerekiyor. Bilgiler sadece raflarda kalmamalı. Onları toplum yararına kullanırsanız mantığını kaymakamımıza da anlatacağız. Kaymakamımız ve Tarım Müdürlüğü ekipleri, bölge çiftçilerimize bu durumu anlatır ve ikna eder diye düşünüyoruz. Burada karpuzun adeta şeceresini yazıyoruz. Kimliğini çıkarıyoruz.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Atıl Futbol Sahasında Organik Karpuz Yetiştiriyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız