Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Topraksız çilek üretimi yaygınlaşıyor 

MERSİN'İN ANAMUR İLÇESİNDE UYGULANAN ÇOK KATLI ÇİLEK ÜRETİMİNDE VERİM DEKARDA 5 KATINA KADAR ÇIKARKEN, İŞÇİLİK GİBİ MALİYETLER DE DÜŞÜYOR -İLÇE TARIM MÜDÜRÜ NİYAZİOĞLU: -''AÇIK ÜRETİMDE DEKARDAN 3-4 TON MEYVE ALINIRKEN, ÇOK KATLI SİSTEMDE 25 TONA KADAR VERİM ELDE EDİLİYOR'' ''TOPRAK KULLANILMAYAN TESİSLERİN AZ YER KAPLAMASI, İŞÇİLİK TASARRUFU VE KALİTELİ ÜRÜN SİSTEME İLGİYİ ARTTIRDI'' 

ANAMUR (A.A) - Oktay Demir - Mersin'in Anamur ilçesinde örtü altı üretimde son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan çok katlı çilek üretiminde verim dekarda 5 katına çıkarken, işçilik gibi maliyetlerin de düştüğü bildirildi. 

     İlçe Tarım Müdürü Niyazi Sarıoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, muzu ile meşhur Anamur'da son dönemde çilek üretiminin de yaygınlaşmaya başladığını söyledi. 
     Özellikle küçük araziye sahip üreticilerin alternatif üretim yolları aradığını, bunlardan birinin de çok katlı üretim sistemi olduğunu belirten Sarıoğlu, bu üretim yönteminin giderek yaygınlaşmaya başladığını ifade etti. 
     İlçede yaklaşık 50 dekar alanda örtü altı çok katlı çilek üretimi yapıldığını vurgulayan Sarıoğlu, ''Beş katlı olan ve 50 dekar alanda kurulu bu tesislerde bir milyon 750 bin kök çilek bulunuyor. Aynı üretim açık alanda 350 dekarlık alanda yapılabilir. Açık üretimde dekardan 3-4 ton meyve alınırken, çok katlı sistemde 25 tona kadar verim elde edilebiliyor'' dedi. 
     Sistem sayesinde yüksek rekolte alındığını ve kontrollü üretim yapıldığı için verimli toprak gereksinimi duyulmadığını anlatan Sarıoğlu, Kokopit ve Perlit maddeleri kullanılan sistemde ürününün bilgisayar aracılığı ile otomatik olarak sulandığını kaydetti. 
     Toprak kullanılmayan tesislerin az yer kaplaması, işçilik tasarrufu ve kaliteli ürün nedeniyle sisteme ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Sarıoğlu, şöyle konuştu: 
     ''Çalışma ortamının temiz olması, fazla iş ve işçiye ihtiyaç duyulmaması da ilginin artmasında önemli etkenlerden. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bütçesinden İş Edindirme Projeleri kapsamında 5 kişiye 500'er metrekarelik tesisler yaptık ve olumlu sonuç aldık. Bu yıl da yoğun talep var. Bütçe imkanlarına göre gerekli değerlendirmeleri yaparak bu tesisleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Dekarı 25 bin TL'ye mal olan tesislerde kontrollü üretim yapılıyor ve kaliteli ürün alınarak ihraç ediliyor. Bu sezon bu tesislerde üretilen çileklerin kilosu 2 TL'nin altına düşmedi.'' 
     Malaklar köyünde, 2 dekarlık tesiste çok katlı üretim yapan köy muhtarı Mehmet Güzel de üretim aşamasında açık alanda yaşadığı sıkıntılarla karşılaşmadığını ve kaliteli ürün aldığını söyledi. 
     Sistemin en önemli avantajının toprağa ihtiyaç duyulmaması olduğunu ifade eden Güzel, ''Evinizin damına bile bu sistemi kurarak çilek üretip para kazanabilirsiniz'' dedi. 
     Sistemin Anamur'da tarımın geleceğine yön verebileceğine işaret eden Güzel, devlet desteğinin yanı sıra bankaların da bu tesislerin yapımına yönelik uygun krediler vermesi gerektiğini kaydetti. 

Ekleme Tarihi
17.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Topraksız çilek üretimi yaygınlaşıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız