Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KAYISI, ÜRETİCİSİNİ SEVİNDİRDİ -TÜRKİYE SOFRALIK KAYISI İHRACATININ YAKLAŞIK YÜZDE 80'İNİ YAPAN MERSİN'İN MUT İLÇESİNDE, İSPANYA, FRANSA VE İTALYA'DAN 25 GÜN KADAR ÖNCE HASADINA BAŞLANAN ÜRÜNDE BU YIL 85 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR -İLÇE TARIM MÜDÜRÜ ABAŞ: ''BU YIL AĞIRLIKLI OLARAK RUSYA VE AB ÜLKELERİNE 20 BİN TON KAYISI İHRAÇ ETMEYİ HEDEFLİYORUZ'' 

MERSİN (A.A) - Veli Gürgah - Türkiye'nin sofralık kayısı ihracatının yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinde, bu yıl 85 bin ton olması beklenen üretimin 20 bin tonunun ihraç edilmesinin hedeflendiği bildirildi. 

     İlçe Tarım Müdürü Levent Abaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'de Toros Dağları'nın güney eğiminde yer alan Mut'un, mikroklima ve toprak özelliklerinin yanı sıra son yıllarda kaliteyi artırmaya yönelik gerçekleştirilen çalışmalarla sofralık kayısıda önemli bir üretim merkezi haline geldiğini söyledi. 
     Yaklaşık 55 bin dekar alanda üretimi yapılan Mut kayısısının Akdeniz'in en erkenci ürünü olduğunu ifade eden Abaş, ''Önemli üretim merkezlerinden İtalya, İspanya ve Fransa'dan yaklaşık 25 gün önce hasadına başlanan Mut kayısısı kendine has albenisi, yüksek aroma özelliği, iriliği, dolgunluğu ve tadı ile de dikkati çekiyor'' dedi. 
     Ağaçların bir yıl az bir yıl çok ürün verdiğine işaret eden Abaş, şöyle devam etti: 
     ''Geçen yıl 39 bin 500 ton olarak gerçekleşen rekoltenin, bu yıl ağaçların bol ürün verecek olması nedeniyle 85 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Bunun da 20 bin tonunu ağırlıklı Rusya olmak üzere AB ülkelerine ihraç etmeyi hedefliyoruz. Geçen yıl 12,5 milyon dolar olarak gerçekleşen döviz girdisinin yüzde 50 civarında artmasını bekliyoruz. 10 Haziran itibariyle Rusya'ya gönderdiğimiz ürün miktarı 2 bin 800 tonu buldu. Önümüzdeki günlerde ürün çeşidinin çoğalmasıyla ihracat da hız kazanacak.'' 
     Ürünlerin ihracata 1,5-2 lira arasında, iç pazara ise 1-1,10 lira arasında arasında sunulduğunu, meyve suyuna verilen ürünlerin ise kilogramının 35-40 kuruş arasında değiştiğini vurgulayan Abaş, bunun da üreticilerin yüzünü güldürdüğünü belirtti. 
     Tarladan sofraya güvenli gıda ulaştırılmasına yönelik bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların izlenebilirliği ve gıda güvenirliğinin sağlanması amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında 55 bin 540 dekarın yüzde 97'sinde üretim yapan 3 bin 947 üreticinin kayıt altına alındığını vurgulayan Abaş, markalaşma çalışmaları çerçevesinde de ''Mut Kayısısı'' (Yaş Sofralık) markasının Türk Patent Enstitüsünce (TPE) coğrafi işaretinin tescil edildiğini kaydetti. 
     Üretim alanlarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaların da sürdüğünü belirten Abaş, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığının sertifikalı fidan programı çerçevesinde her yıl 15-20 üreticiye destek veriyoruz'' diye konuştu. 
     
     -AKİB KOORDİNATÖR BAŞKANI KAVAK- 
     
     Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Ali Kavak da yapılan çalışmalarla 2005'te 9,8 bin ton olan kayısı ihracatını 27 bin tona çıkardıklarını, bunun da yaklaşık 20 bin tonunun Mut'tan gerçekleştirildiğini söyledi. 
     Türkiye'nin 2005 yılında taze kayısıda dünya çapında yüzde 5 pay aldığını anımsatan Kavak, bunun şimdi yüzde 13'lere kadar çıktığını belirtti. 
     Bunda üreticilerin bilinçli üretim yapmasının etkili olduğunu ifade eden Kavak, izlenebilirlik konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca Mut'un pilot bölge seçilmesinin de kaliteli üretimi artırdığını ifade etti. 
     Hedeflerinin gelecekte 50 bin ton ihracat olduğuna dikkati çeken Kavak, üretim ve ihracat arttıkça Mut'un sofralık kayısıdaki öneminin daha da artacağını ve bölge insanın refah seviyesinin yükseleceğini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi
17.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kayısı, Üreticisini Sevindirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız