Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Rıfat Hisarcıklıoğlu 

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: ''UYDUDAN ARTIK PARKTA YATAN İNSANIN KRONOMETRESİNİN NEYİ GÖSTERDİĞİ GÖRÜLÜYOR. AMA BİZ HALA PEYGAMBER PAZARLIĞIYLA REKOLTE TESPİT EDİYORUZ. NE ÜRETTİĞİNİ BİLMEZSEN NE YAPACAĞINI BİLMEZSİN, NEYİ EKECEĞİNİ, NEYİ DİKECEĞİNİ BİLEMEZSİN'' 

ÇORUM (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Uydudan artık parkta yatan insanın kronometresinin neyi gösterdiği görülüyor. Ama biz hala peygamber pazarlığıyla rekolte tespit ediyoruz. Ne ürettiğini bilmezsen ne yapacağını bilmezsin, neyi ekeceğini, neyi dikeceğini bilemezsin'' dedi. 

     Akkent Mahallesi'ndeki Çorum Ticaret Borsası Kompleksi'nin açılışı, Hisarcıklıoğlu, Çorum Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu, Cahit Bağcı, Murat Yıldırım, CHP Çorum milletvekili Tufan Köse, çevre illerin ticaret odası ve borsa başkanlarının katılımıyla yapıldı. 
     Hisarcıklıoğlu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ürettiği ürünün fiyatını belirlemesi gerektiğini belirterek, ''Fındığın dünyada yüzde 80'nini biz üretiyorsak fiyatını da bizim belirlememiz gerekir'' dedi. 
     
     -''NE ÜRETTİĞİNİ BİLMEZSEN NE YAPACAĞINI BİLMEZSİN''- 
     
     Çorum'un dünyada tarım ürünlerini ilk depolayan kent olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, tarım ürünlerinin ilk satış borsasının Kütahya'da olduğunu söyledi. 
     Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ürün rekoltesi belirlenmesinde eski usullerin kullanıldığını belirterek, ''Çocukluğumdan beri buğdayın rekoltesini arttırmadık. Rekolteyi bizler yağan yağmura göre düşünüyoruz. Artık böyle bir rekolte tahmini yok. Uydudan artık parkta yatan insanın kronometresinin neyi gösterdiği görülüyor. Ama biz hala peygamber pazarlığıyla rekolte tespit ediyoruz. Ne ürettiğini bilmezsen ne yapacağını bilmezsin, neyi ekeceğini, neyi dikeceğini bilemezsin. Batı ülkeleri nasıl yapıyorsa biz de aynı yöntemi kullanmalıyız. Onlar sadece ürünün rekoltesini tespit etmiyor, ne kadar gübre, su verecek onu da tespit ediyor'' diye konuştu. 
     
     -''KONYA BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ HOLLANDA'NIN İHRACATI''- 
     
     Türkiye'nin dünyanın ekilebilir en büyük arazilerine sahip 7'inci ülke olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, buna rağmen Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 52 milyar dolar tarım ürünü ihracatı olduğunu, Türkiye'nin ise 11 milyar dolar tarım ürününü ihraç edebildiğini kaydetti. 
     Hisarcıklıoğlu, ticaret borsalarının önemine değinerek, şunları kaydetti: 
     ''Bu borsalar, bütün dünyada ürünlerin tespit edilebildiği yerler. Ürünü yetiştiren de, ticaretini yapan da, sanayici de fiyatları burada oluşturuyor. Çünkü ne üretici, ne sanayici, ne de ticaretini yapan kandırılmıyor. TOBB olarak inşallah Çorum Ticaret Borsasında buğdayın fiyatı neyse, diğer bütün borsalarda da takip edilecek. İnşallah yakın zamanda bu devreye girecek. İMKB'nın anlık fiyat değişikliklerini gördüğümüz gibi bizler de bunları görebileceğiz. Lisanslı depoculuk şirketini kurduk, 2004 yılında yasasını çıkarttık. Toprak Mahsulleri Ofisiyle kurduk ancak bir türlü bürokrasi özel sektör ortaklığı olduğu için atılım yapamadık. Yeni hükümetin oluşmasıyla inşallah lisanslı depoculukta atılım yapmamız lazım. Bütün dünya böyle yapıyor. Eğer biz de bunu yapabilirsek, ürün iktisat borsası ve lisanslı depoculukla birlikte batıdan ürün alış satışı konusunda hiçbir farkımız olmayacak. Dünyada fındığın yüzde 80'inini biz üreteceğiz ancak Hamburg'da bir apartman katında borsada fındığın fiyatı belirlenecek. Mal Türkiye'de fiyat başka bir yerden belirleniyor. Bizim ürettiğimiz ürünün fiyatını biz belirlemeliyiz, fındığın yüzde 80'inini biz üretiyorsak fiyatını da biz belirlemeliyiz.'' 
     Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 110 borsa olduğunu ancak Çorum Ticaret Borsası gibi modern borsa sayısının az olduğunu sözlerine ekledi. 
     Çorum Ticaret Borsası Başkanı Ömer Güney ise, kompleksin 16 milyon maliyetle yapıldığını, 124 depoya sahip olan borsanın Türkiye'nin modern borsaları arasında yerini aldığını kaydetti. 

Ekleme Tarihi
19.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Çorum Ticaret Borsası Kompleksi Açıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız