Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye, Norveç’in başkenti Oslo'da yapılan Avrupa Orman Bakanları Konferansı’nda (Forest Europe) ‘Genel Koordinasyon Komitesi’ ile ‘Hükümetlerarası Müzakere Heyeti Üyeliği’ne seçildi. Türkiye’nin Polonya’nın yerine seçildiği Genel Koordinasyon Komitesi’nin beş daimi üyesi bulunuyor.

Orman Bakanları seviyesinde her dört yılda bir yapılan programa, 46 ülkenin Orman Bakanları ya da bakan adına temsilcileri katıldı. Ormancılık alanındaki en önemli konferanslardan biri olan Avrupa Orman Bakanları Konferansı’nda Türkiye, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu’nun başkanlığında sekiz kişilik bir heyetle temsil edildi.

Konferansta bir konuşma yapan Mustafa Kurtulmuşlu, Avrupa Orman Bakanları Konferansı çalışmalarına katkı sağladıklarını ve gelecekte de katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Konferansın kararlarını uyguladıklarını da dile getiren Kurtulmuşlu, “Türkiye, 2003 yılında Viyana’da alınan kararlar gereği olarak, 2004’te ulusal ormancılık programını benimsemiş ve sürdürülebilir orman yönetimi göstergelerini belirlemiştir. Ulusal orman programının revizyon çalışması 2010 yılında başlatılmış olup, revizyon çalışmalarımızı 2012 yılında tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin son 10 yılda orman varlığını arttırabilen bir ülke olduğunu söyleyen Kurtulmuşlu, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında 2 milyon 300 bin hektar sahada ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışmaları yapılarak, 2 milyar 500 milyon adet fidan dikilmesi planlandığını kaydetti. Türkiye’nin bu çalışmaları gerçekleştirmek için 2 milyar ABD Doları kaynak ayırdığını ifade eden Kurtulmuşlu, “Avrupa ormanlarının bir parçası olarak Türkiye ormanlarının “Orman Sağlığı ve Hayatiyeti”ni 800 daimi gözlem noktasından izlemekteyiz” diye konuştu.


“ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELEDE AVRUPA’NIN EN BAŞARILI ÜLKELERİ ARASINDAYIZ”


“Ormanlarımızın yüzde 60’ı yüksek yangın riski altında bulunmasına rağmen, orman yangınları ile mücadele konusunda Avrupa’nın en başarılı ülkeleri arasında gösteriliyoruz” diyen Kurtulmuşlu, bu başarıda Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) bağlantılı “Yangın Yönetim Sistemi”nin etkisinin büyük olduğunu ve bu sistemle ilgili bilgi ve teknolojiyi paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.

Norveç Veliaht Prensi Haakon’nın açılışını yaptığı konferans, "Avrupa'nın Ormanları - Zorluklar ve Fırsatlar" konulu bir sunuşun yanı sıra Avrupa'nın 46 ülkesinden geçen bir yıl boyunca gönderilen raporlar yoluyla şekillendirilen "Avrupa Ormanlarının 2011 Durumu" raporu tanıtıldı. Raporun sunumunu takiben, "Küresel perspektiften Avrupa ormanları" konulu bir de panel düzenlendi.

Konferansta, Türkiye Orman Genel Müdürlüğü bir de stant açtı. Norveç Tarım ve Gıda Bakanı Lars Peder Brekk ile Türkiye’nin Oslo Büyükelçisi Hayati Güven’in yanı sıra, çeşitli ülkelerin bakan ve temsilcileri standı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye, Avrupa Orman Bakanları Konferansı’nda koordinasyon komitesine seçildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız