Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karaman İl Tarım Müdür Vekili İsmail Uluad, nohut üreticilerinin hastalıklarla mücadelede dikkatli olmalarını söyledi.

        Karaman’ın bulunduğu bölgenin kıraç alanlarının değerlendirilmesinde önemli yer tutan nohut üretiminde 'Bulut vurgunu', 'Ülker vurgunu' adlarıyla bilinen nohut antraknozu hastalığına rastlanıldığını hatırlatan Uluad, “Mantariyel bir hastalık olan nohut antraknozunda bitkilerin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde açık kahveden siyahımsı koyu kahverengiye kadar değişen lekeler oluşmakta ve zamanla kurumalara sebebiyet vermektedir. İlkbahar ve yaz başlarında sık ve bol yağış alan bölgeler ile nisbi nemi yüksek olan kapalı vadilerde daha çok görülen bu hastalıkla mücadele için temiz tohum kullanılmalı ve münavebe uygulanmalıdır.” dedi.

        Karaman İl Tarım Müdür Vekili İsmail Uluad, hastalığın kimyasal mücadelesinde ekimden önce tohum ilaçları ile tohum ilaçlaması yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Yeşil aksamlarda ise yaprak ve dallarda 2 -3 mm çapında yuvarlak ve uzunumsu kahverengi lekeler görülür görülmez ilaçlanmaya başlanmalı. Hava şartları ve hastalığın şiddetine göre 10’ar gün ara ile mancozeb, thiram, propinep etkili maddeli ilaçlar uygulanmalıdır."

        Üreticiler tarafından nohut sineği olarak bilinen yaprak galeri sineklerinin yapraklarda küçük yaralar açarak buradan çıkan özsu ile beslendiğine dikkat çeken Uluad, "Bu beslenme delikleri hücre bozulmasından dolayı sarararak küçük lekeler meydana gelir, sararan yapraklar kurur ve dökülür. Yapılan kontroller sonucu kimyasal mücadelede malathion aktif maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.” diye konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
20.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Nohut üreticilerine hastalık uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız