Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Düzce’de organik tarım alanı arttı 

DÜZCE (İHA) - Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, organik tarım alanının 2 yıl içinde bin 461 dekar arttığını söyledi.
Düzce Gençlik Merkezinde Düzce İl Tarım Müdürlüğü ve Çilimli Ziraat Odası işbirliğinde hazırlanan Organik Tarım Eğitim Paneli, geniş katılımla gerçekleşti.
Panelin açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, Düzce’de organik tarım yapılan alanın 2 yıl içerisinde bin 461 dekar arttığını kaydederek “Tarım Müdürlükleri olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın teklif çağrıları doğrultusunda çeşitli projeler hazırlayarak Düzce çiftçisinin hizmetine sunuyoruz. Bugüne kadar 8 projemiz onaylanarak desteğe layık görüldü. Doğal dengenin bozulması sonucunda meydana gelen değişmeler geçen yıllarda gündemimizi işgal eden küresel ısınma, bugün gündemimizde olan küresel iklim değişikliği dünyamız için çok önemli problemler olarak görülmektedir. Şimdi bilim adamları tabiata aşırı müdahale etmeden, doğal dengeyi bozmadan nasıl ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz sorusunun cevabını arıyor. Tarım sektörü içerisinde doğal dengeyi bozmadan, doğaya saygılı, bitki, hayvan ve insan sağlığına öncelik vererek yapılan üretime organik tarım adını veriyoruz. Tarım Bakanlığımız bir yandan canlıların ihtiyacı olan gıdanın güvenilir bir şekilde soframıza kadar gelmesi amacıyla çalışma yaparken, diğer yandan da diğer paydaşlarımızla üretim ve tedarik zinciri içerisinde doğal kaynakların korunması için neler yapabiliriz konusunu araştırmakta ve sonuçları uygulamaya aktarmakta. Düzce’de 2009 yılında 155 üreticimiz 5 bin 750 dekar alanda organik tarım yaparken, 2011 yılında bu değerleri üretici sayısı olarak 223’e üretim alanı olarak ta 7 bin 211 dekara ulaştığını görüyoruz. Organik tarımın 169 üretici ile özellikle Akçakoca’da ve fındık üretiminde yoğunlaştığını görüyoruz. Fındık dışında az olmakla beraber dane mısır, böğürtlen, domates, biber gibi ürünlerde de organik tarım yapılmaktadır. Düzce’de 4 firmada organik ürün satışı yapılmaktadır. Bu panelin Düzce tarımında organik tarımın gelişmesinde önemli bir vesile olacağını temenni ediyorum” dedi.
 
 
 
Ak Parti Düzce Milletvekili Osman Çakır ise organik tarım ile ilgili faaliyetlere her zaman destek vereceklerinin altını çizerek “Yediğimiz gıdalar bize fayda mı sağlıyor, zarar mı veriyor bunları bilmek istiyoruz. Organik tarım aslında tabiatında var olan şekliyle ürünleri geliştirerek nasıl daha iyi verim elde edebiliriz ve daha sağlıklı tüketim sağlayabiliriz mantığı ile yapılan bir çalışma. Dünyanın belli ülkelerinde bu konuyla ilgili çok önemli çalışmalar yapıldı. Bizimde bir şekilde başlamamız gerekiyordu. Bu çalışmayı çok önemsiyorum ve çalışmayı yapanlara da teşekkür ediyorum. Kişinin hem zihinsel hem de bedensel anlamda gelişimine en önemli katkıyı gıdalar sağlar. Besleniyoruz ama ne yediğimizi bilmiyoruz. Tabiatı değiştirilen bitki ve hayvanların yarın bize çok büyük bedeller ödeteceğini gördük. Biz Düzce’yi seviyoruz. Yığılca arımızı korumalıyız. Oraya dışarıdan farklı kovanlar sokulmasını engellemeliyiz. Çünkü orada yetişen arılar sıcak ve soğuk sorunu olmayan özel bir ırk. Atıl durumda olan ormanlık arazilerimiz var. Bunlar ekonomiye çevrilebilir, Sanayiye aktarabiliriz. Ağaçlandırmayla kestane ve ıhlamur üretimi yapabiliriz” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, tüm kaynakları değerlendirerek Düzce’nin tarımsal alanda gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Şahin şöyle konuştu: “Düzce çok önemli bir su havzası. Birinci sınıf tarım arazilerinin bulunduğu bir il. İki metropol arasında yer alıyor ve tarım ve hayvancılığa çok uygun bir yer. Tarımda en son teknolojiyi yakalamak zorundayız. Tarım artık daha bilinçli yapılıyor ve organik tarım büyük önem kazandı. Tarımın gelişmesi hem üreticinin hem de ilin gelirini arttıracaktır. Bu nedenle biz yöneticiler olarak tüm kaynakları değerlendiriyoruz. Fonlarla projeler yapıyoruz. Üreticiyi bilgilendirerek başarıyı yakalamak istiyoruz.”
Protokol konuşmalarının ardından panelistler katılımcılara organik tarım ile ilgili detaylı bilgi verdiler. Ege Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yüksel Tüzel, Prof. Dr. Ayşe Gül, Prof. Dr. Yılmaz Şayan ve Doç. Dr. Banu Yücel panele katılan üreticileri organik tarım konusunda bilgilendirdi.

Ekleme Tarihi
22.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Düzce’de organik tarım alanı arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız