Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Trakya arısını ıslah çalışmaları başladı 

TRAKYA ARISINI ISLAH ÇALIŞMALARI BAŞLADI -KIRKLARELİ'NİN DEMİRKÖY İLÇESİNE BAĞLI ARMUTVEREN KÖYÜNDE 45 KOLONİLİK ARİLİK SAHASI OLUŞTURULDU -KIRKLARELİ TARIM MÜDÜRÜ ÇEBİ: -''TRAKYA ARISI, KAFKAS ARISINDAN SONRA KORUMA ALTINA ALINAN İKİNCİ ARI IRKI OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIYOR''
 
KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Kırklareli Tarım Müdürlüğü, Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Namık Kemal Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, Trakya arısının ıslah projesi çalışmalarına başlanıldı.
 
     Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Armutveren köyü Karanlık mevkinde 45 kovandan oluşan arilik sahası oluşturuldu.
     Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar kapsamında Trakya arısının özelliklerinin ortaya çıkacağını belirten Çebi, Trakya arısının kendi kendine temizleme gücü olan bal verimi yüksek bir arı eko tipini ortaya çıkaracaklarını bildirdi.
     Kovanda 16 kilo olan ortalama bal verimini 25-30 kiloya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Çebi, şunları belirtti:
     ''Çalışmalar kapsamında, hastalıklara karşı dirençli arı kolonileri oluşturulacak. Trakya arısı, Kafkas arısından sonra koruma altına alınan ikinci arı ırkı olma özelliğini taşıyor. Bu yüzden çalışmalara ciddi anlamda önem veriyoruz. Arılardan bazı numuneler alınarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne gönderilmek üzere, Namık Kemal Üniversitesi'ne teslim edildi. Çalışmalar hızla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında arilik sahasında kovan sayımızı da arttırmak istiyoruz.''
    
     -''ARIMIZIN KIYMETİNİ BİLİM ADAMLARINDAN ÖĞRENDİK''-
    
     Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Ulus da Türkiye'nin arı ırkları bakımından dünyanın en zengin ülkesi olduğunu, bu zenginliğe karşılık Türkiye'deki arı türlerinde verim bakımından ve hastalıklar konusunda çok ciddi sorunlar bulunduğunu belirtti.
     Ülkede ıslah boyutunda daha önce yapılan ve sonuçlanmış bir çalışma olmadığına işaret eden Ulus, ''Arımızın kıymetini bilim adamlarından öğrendik. Biz, Trakya'daki damızlık arının, başka bir bölgeye gitmesini istemiyoruz. Her bölgedeki ıslah çalışmalarının kendi bölgesinde sürdürülmesinden yanayız. Trakya arısı da aynı şekilde bu bölgeye adapte olduğundan Marmara Bölgesi'nin dışında bir yerde yetiştirilmesini istemiyoruz. Kötü arı veya iyi arı ırkı yok. Her arı, kendi bölgesinde yetiştirildiği ölçüde en iyisidir'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
23.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Trakya arısını ıslah çalışmaları başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız