Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohum hırsızlığının Türkiye’nin geleceğinin çalınması anlamına geldiğini açıkladı. Aygun, “Gen kaçakçılığı ve biyo hırsızlığın önü kesilmelidir.” dedi.
 
Türkiye’den izinsiz şekilde topladıkları endemik bitki türüne ait binlerce tohum, fide, çelik, soğan ve yumruyu yurt dışına kaçırmak isteyen iki Hollanda vatandaşının yakalandığını hatırlatan Aygun, “Aynı uluslar arası anlaşmanın altına imza atmış olan ülke vatandaşları Türkiye’de kolaylıkla biyohırsızlık yapabilmekte –muhtemelen yurt içinden bazı kimseler de- onlara yardım edebilmektedir. Türkiye bu hususta iki koldan harekete geçmelidir. Bunlardan birincisi bitki gen kaynaklarımıza bilimsel anlamda sahip çıkma diğeri ise müeyyideler uygulanmasıdır.” diye konuştu.
 
Ulusal bitki gen kaynaklarının korunması için ilgili araştırma kuruluşlarıyla iş birliği ve dayanışma içerisinde çalışmak gerektiğini ifade eden Aygun, “Bilindiği gibi bilimsel amaçlı araştırmalar için kullanılacak bitki genetik kaynaklarının yurt dışına çıkarılması için Tarım Bakanlığının mutlaka önceden haberdar edilmesi ve izin alınması gerekir. Hangi ülkeden gelirse gelsin, istismarcı ve kötü niyetli sözde araştırıcılarla, yetkili mercilerden izin ve onay alınmaksızın, ortak materyal toplama ve yurt dışına gönderme hususunda iş birliğine girmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.” şeklinde konuştu. 

Ekleme Tarihi
23.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tohumcular: Tohum hırsızlığı geleceğimizin çalınmasıdır




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız