Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamuk fiyatlarındaki artış 

PAMUK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ -İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANVEKİLİ FİKRET TANRIVERDİ: -''PAMUK ÜRETİMİNİ DESTEKLEYİCİ UZUN VADELİ TARIM POLİTİKASI OLUŞTURULMALIDIR'' -İTHİB BAŞKANI İSMAİL GÜLLE: -''ARTIK GÜÇLÜ BİR KONFEKSİYON SEKTÖRÜ VAR. KENDİ ÜRETİMİMİZİ KAYBETSEK BİLE İTHALAT İLE DENGELERİZ'' -ULUSAL PAMUK KONSEYİ BAŞKANI BARIŞ KOCAGÖZ: -''ABD PAMUKLARINI GDO'LU PAMUK TOHUMUNDAN ÜRETİYOR, TÜRKİYE'DE İSE GDO'LU PAMUK TOHUMU KULLANIMI AB ÜLKELERİNDE OLDUĞU GİBİ YASAK''
 
İSTANBUL (A.A) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili Fikret Tanrıverdi, pamuk üretimini destekleyici uzun vadeli tarım politikası oluşturulması gerektiğini belirtti.
 
     Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu tarafından düzenlenen ''Yakın Gelecekte Pamuk Fiyatları ve Hazır Giyim, Moda ve Yan Sanayi Sektörlerine Muhtemel Etkileri'' konulu panel, İSO Meclis Salonunda yapıldı.
     Federasyon Başkanı Nedim Örün, sektörün 16 aydır sürekli yükselen ve son 3-4 aydır normale dönmeye başlayan pamuk fiyatlarını tartışmak için bir araya geldiğini ifade ederek, son 16 ayda adeta doğal bir afetin sonuçlarını yaşadıklarını, sermayelerinin küçüldüğünü anlattı.
     Bu doğal olmayan afette spekülatif etkinin ne kadar olduğunu, spekülasyonun önlenip önlenemeyeceğinin tartışılması gerektiğini dile getiren Örün, ''Pamuk fiyatlarının bu kadar yükselmesiyle pamuklu ürünler lüks mü olacak? Fast fashion (kullan at) konseptine etkileri ne olacak? Tüketici pamuk yerine kullanılan başka ürünlere nasıl tepki verecek? Bu fiyatlar nasıl dengelenir? Dünyadaki ve Türkiye'deki pamuk ekim alanlarının çoğalması söz konusu mu? Çin ve Hindistan gibi toplam nüfusu 2,3 milyar insanın giyim alışkanlarının hızla değiştiğini biliyoruz. Bu dev nüfusun giyim alışkanlıklarının değişmesi pamuk fiyatlarını nasıl etkileyecek?'' diye sordu.
    
     -''750-850 BİN TON İTHALAT''-
    
     İSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Fikret Tanrıverdi, tekstil ve hazır giyimin en çok ihracat geliştiren ve istihdam yaratan sektörlerden biri olduğunu belirtti.
     Türkiye'de hazır giyim ürünlerinin büyük bir kısmının ve ihraç edilen ürünlerin yüzde 80'inin pamuklu olduğu düşünüldüğünde ana girdi olan pamuğun ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını anlatan Tanrıverdi, Türkiye'nin dünyanın 7. büyük pamuk üreticisi olmasına karşın yerli üretimin artık iç talebi karşılayamadığını söyledi.
     Pamuk üretiminin son yıllarda düşüşe geçtiğini, pamuk üretimi için devletin sağladığı tarımsal desteklerin son 3 yıldır sektörü teşvik etmekte ve rakip ülkelerle rekabette fayda sağlamadığını kaydetti.
     Türkiye'nin pamuk üretiminin azaldığını ve azalmaya devam ettiğini belirten Tanrıverdi, yıllık 900 bin ton seviyelerinde olan pamuk üretiminin 2009-2010 yılında 380 bin ton olarak gerçekleştiğini ve her yıl 750-850 bin ton pamuk ithal eder duruma gelindiğini dile getirdi.
     Dünyada pamuk fiyatlarındaki artışa paralel olarak üreticinin tekrar pamuk üretimine yönelmesiyle rekoltenin artmasının beklendiğini ifade eden Tanrıverdi, şöyle devam etti:
     ''Artış hem yeterli değildir, hem de arzu edilen pamuk üretiminde istikrarı sağlamaz. Türkiye'de pamuk üretiminin artması ve fiyatların istikrara kavuşması pamuğu temel girdi olarak kullanan hazır giyim ve tekstil sektörünün rekabet gücüne önemli katkı sağlayacaktır. Pamuk fiyatlarında meydana gelen değişimler dünyada ve Türkiye'de pamuk ipliğinden başlayarak dokuma sanayi ve pamuklu giyim sanayini etkisi altına aldı. Yapılması gereken pamuk üretimini destekleyici uzun vadeli tarım politikası oluşturulmalıdır. Politikalar oluşturulurken de pamuklu birlikte pamuk ipliği, tekstil ve hazır giyim sektörü bir bütün olarak ele alınmalıdır.''
    
     -''8 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMI GEÇİLEBİLİR''-
    
     İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, tekstil ve hammadde ihracatının 2009 yılında 102 milyar dolar ihracat içinde 5,5 milyar dolar, 2010 yılında 113 milyar dolar ihracat içinde 6,5 milyar dolar olduğunu belirterek, bu yılın ilk 5 ayında gerçekleşen 54 milyar dolar ihracat içinde tekstil ve hammadde ihracatının 3,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.
     Bu rakama bakıldığında yıl sonu hedefi olan 8 milyar dolar ihracat rakamının geçilebileceğini belirten Gülle, pamuk fiyatlarının 140 yıllık tarihi boyunca görülmeyen ciddi miktarda arttığını anlattı.
     Pamuk fiyatlarında 2009 yılında üretimin beklenenin altında kalması ve stokun olmamasından dolayı ciddi artış olduğunu belirten Gülle, pamuk fiyatlarının artmasının sektör için tarihi bir fırsat olduğunu, ancak bu kadar yükselmesinin sorun yarattığını kaydetti.
     Gülle, ''Artık güçlü bir konfeksiyon sektörü var. Kendi üretimimizi kaybetsek bile ithalat ile dengeleriz. Önümüzdeki dönem, 2011-2012 döneminde çok büyük rahatsızlık olmazsa, arz-talep dengesi bu şekilde sürdürülürse, pamuk fiyatı 2,5 dolar civarında olacaktır'' dedi.
    
     -''ABD, GDO'LU PAMUK ÜRETİYOR''-
    
     Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Türkiye'nin dünya pamuk üretimindeki payının 2004 yılında tavan yaptıktan sonra 2009 yılında dip yaptığını belirterek, Türkiye'nin pamuk üretiminde 7. sırada yer alırken 8. sıraya, üretimdeki payının da 4,3'ten 1,9'a düştüğünü kaydetti.
     Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci pamuk ithalatçı ülkesi olduğunu ifade eden Kocagöz, pamuğun stratejik ürün olmasına rağmen üretiminin düştüğünü ve ithalatının arttığını söyledi.
     Kocagöz, Ege Bölgesi'nde 2000 yılında pamuk üreticisi sayısı 67 bin 507 iken, 2010 yılında 12 bin 682 kişiye düştüğünü belirterek, ''Ekonomik olarak üretici kazanmıyorsa başka ürün ekiyor ve pamuğu tercih etmiyor'' dedi.
     GDO'lu pamuk üretiminden de kaynaklanan sorun olduğunu belirten Kocagöz, ABD'nin pamuklarını GDO'lu pamuk tohumundan ürettiğini, Türkiye'de ise GDO'lu pamuk tohumu kullanımının AB ülkelerindeki gibi yasak olduğunu söyledi.
     Türkiye'de pamuk fiyatlarının dünya piyasalarıyla paralel gelişme gösterdiğini ifade eden Kocagöz, ''Pamuk üzerimi 2000-2001 yıllarında 922 ton ile zirve, 2009-2010 yıllarında 380 bin ton ile dip yaptı. Bu yılı da 500 bin ton ile kapatacağız. Gelecek sezon ise en kötü ihtimalle 670 ve en iyi ihtimalle 750 bin ton üretim bekliyoruz'' dedi.
     Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Anadolu A.Ş. Pamuk Satın Alma Müdürü Leon Piçon, Türkiye'de yeni sezonda ekim sahalarında yüzde 50 artış olduğunun söylendiğini belirterek, bunun istikrarlı olarak devamını sağlamanın önemine işaret etti. 

Ekleme Tarihi
24.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Pamuk fiyatlarındaki artış




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız