Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Uluslararası Zeytin Konseyi Dönem Toplantısı İstanbul 

TÜRKİYE'NİN 12 YIL ARANIN ARDINDAN GEÇEN YIL TEKRAR ÜYE OLDUĞU ULUSLARARASI ZEYTİN KONSEYİ'NİN 17. DÖNEM TOPLANTISI, 27 HAZİRAN-1 TEMMUZ GÜNLERİ ARASINDA İSTANBUL'DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK -UZZK BAŞKANI DR. MUSTAFA TAN: ''TÜRKİYE ARTIK, DÜNYADA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ STANDARTLARINI BELİRLEYEN AKTÖRLERİN OTURDUĞU MASADA GÜÇLÜ YERİNİ ALACAK''

İZMİR (A.A) - Türkiye'nin 12 yıl aradan sonra tekrar üye olduğu Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (IOC) 17. Olağanüstü Dönem Toplantısı, 27 Haziran-1 Temmuz 2011 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. 

     Dünya zeytincilerinin çatı örgütü olan IOC'un yetkilileri, İstanbul'da düzenlenecek dönem toplantısı öncesi İzmir'i ziyaret etti. 
     IOC İcra Direktörü Jean Louis Barjol, IOC Tanıtım ve İdari Sorumlusu Ender Gündüz ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, İzmir Uluslararası Fuar Alanı Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda, sektörü ve yapılan çalışmaları anlattı. 
     Tan, Türkiye'nin 35 yıllık üyeliğin ardından hükümet kararıyla 1998 yılında IOC'tan ayrıldığını, 2010 yılında yeniden üye olduğunu hatırlatarak, 12 yıllık bu süreçte IOC deneyimlerinden faydalanamadıklarını söyledi. 
     Yeniden üyelikle, IOC ile işbirliğinin artırılması için yoğun çaba içine girdiklerini aktaran Tan, bu çerçevede Türkiye'nin ev sahipliğinde, 27 Haziran-1 Temmuz 2011 tarihleri arasında İstanbul'da IOC dönem toplantısı yapılacağını, toplantıya 17 ülkeden, 200'e yakın kişinin katılacağını bildirdi. 
     Türkiye zeytinciliğinin giderek büyüdüğünü, ihracat genel anlamda düşse de markalı ihracatta yeni pazar ve firmaların ortaya çıktığını dile getiren Tan, şu görüşleri aktardı: 
     ''Kalite çıtasını yükseltirken bu konuda önemli çalışmaları bulunan Zeytin Konseyi'yle birlikte çalışmayı ilke edindik. Bugün olduğu gibi Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyimiz, uluslararası kuruluş olan IOC ile bundan sonra da birçok alanda faaliyetlerine devam edecektir. Üretici eğitiminden fabrika eğitimlerine kadar pek çok alanda onların deneyimlerinden yararlanacağız. Türkiye, kaliteyle büyüyen bir dev olmalıdır. Aksi takdirde tedarikçi bir ülkeden daha ileriye gidemeyiz.'' 
     Tan, Türkiye'nin konseye yeniden üye olmasının önemini vurgulayarak, ''Türkiye artık, dünyada zeytin ve zeytinyağının standartlarını belirleyen aktörlerin oturduğu masada güçlü yerini alacak. Bu konuda söz sahibi olacak'' dedi. 
     IOC'nin ülkelerde kalite kontrol programı yürüttüğünü, tüm dünyada bu programa dahil olan 12 birlik bulunduğunu anlatan Tan, UZZK olarak kalite kontrol programına katılmak istediklerini, böylece Türkiye'deki ihracatçıların da sisteme dahil olabileceklerini kaydetti. 
     IOC İcra Direktörü Jean Louis Barjol de zeytin ve zeytinyağında kalite standartlarını yakalamanın tesadüfi bir başarı olmadığını belirterek, bunun için çalışma yapan kurumların olması gerektiğini söyledi. 
     IOC olarak, dünya zeytin ve zeytinyağının standartlarını belirlediklerini aktaran Barjol, sağlık yönüne de vurgu yaparak, zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptıklarını, zeytinyağının güzellik ve kanseri önleyici etkisine yönelik bilimsel çalışmalara da destek verdiklerini aktardı. 

Ekleme Tarihi
24.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Uluslararası Zeytin Konseyi Dönem Toplantısı İstanbul'da Yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız