Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Köylüler Anız Yakmayı Çocuklarına Yaptırıyor 

Son günlerde Mardin Ovası'nda anız yakılması üzerine harekete geçen Çevre ve Orman Müdürlüğü anız yakan 13 kişi hakkında idari işlem başlattı. Sık sık anız yakma ihbarları alan Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri şu ana kadar 50 bin lira üzerinde para cezası kesti. Bazı köylerde köylüler tarladaki anızı çocuklara yaktırdığı belirtildi.
 
Mardin Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ay, yaz ayları ile birlikte Mardin ovasında yakılan anızlar çevreye büyük zarar verdiğini belirterek, köylüleri uyarmamıza rağmen hala bazı köylüler anız yakmaya devam ettiğini söyledi. Bir hafta içinde anız yakan 13 köylü hakkında idari işlem başlattıklarını ve yaklaşık 50 bin TL para cezası kestiklerini ifade eden Ay, "Tarla sürümünü kolaylaştırmak için başvurulan anız yakma olayı hem toprağa hem de çevreye büyük zarar vermektedir. Bu nedenle hasat sezonu ile birlikte sık sık köylüleri uyarıyoruz. Fakat bazı köylüler bu uyarılarımızı dikkate almayarak anızı kendi çocuklarına yaktırıyorlar. Şu anda anız yakan kişiler hakkında 2011 yılı itibari ile dönüm başına 28,47 kuruş para cezası işlemlerini başlattık." dedi
 
ANIZ TOPRAĞI ÇORAKLAŞTIRIR
 
Mardin Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Şirin Irmak, tarlada anız yakılması ile birlikte topraktaki bütün bitki ve canlılar yok olduğunu söyledi. Irmak" Bu tür yangınlarda çiçek, tohum verme aşamasında iken yanmaktadır. Yangınla birlikte böcekler, kuşlar, sürüngenler, vahşi ya da av hayvanları gibi toprak üstü canlıları zarar görüyor. Bununla birlikte toprağın altındaki canlılarda yok olmaktadır. Çünkü mikroorganizmalar toprağın şekillenmesinin en önemli unsurlardan biri olup toprağın kimyasal yapısını ve fiziksel durumunu doğrudan değiştiren canlılardır. Özellikle anız yakılmasıyla tarla içerisine yuva yapmış böceklerin yuvaları, yuvalardaki yumurta, larva, pupa ve erginlerle birlikte yanmaktadır. Toprakta organik maddeyi humusa çeviren mikroorganizmalar da önemli zarar görmektedir. Çiftçilerimiz ve kırsal kesimde yaşayan köylülerimiz bu konuya büyük önem vermelidir. Şu anda belki anız onlar için daha ekonomik olabilir. Ama bir zaman sonra ekmek yedikleri toprak çoraklaşabilir." şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
25.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Köylüler Anız Yakmayı Çocuklarına Yaptırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız