Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun 

Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Oltu ve Şenkaya ilçelerinde görülen şap hastalığının görülmesinin ardından hayvan pazarlarının karantinaya alındığını açıkladı.
 
    Erzurum Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, il genelindeki hayvanlarda şap hastalığının bulunduğunu söyledi. Altun, özellikle Oltu ve Şenkaya'da daha fazla görülen şapa karşı gerekli karantina ve diğer tedbirleri uygulamaya soktuklarını belirtti. Erzurum genelindeki büyükbaş hayvanların yüzde 90'nına şap aşısı yapıldığının altını çizen Altun, buna rağmen söz konusu hastalığın yurda kaçak yollardan sokulan hayvan sevkıyatlarının neden olduğunu dile getirdi. Şap hastalığının altı alt türünün bulunduğunu ve bunların insana geçmediğine dikkat çeken Mustafa Altun, "İl genelindeki hayvanlarda görülen şap hastalığı konusunda rahatız. Çünkü bu hayvanlarımızdaki şap hastalığı insana geçmeyen türden. Şu anda Oltu ve Şenkaya'da karantina uygulaması başlattık, aşılama çalışmalarımız devam ediyor. Korkulacak bir şey ortada şimdilik yoktur." dedi.
 
    KAÇAK SEVKİYAT HASTALIK NEDENİ
 
    Şap ve brucella gibi bulaşıcı hayvan hastalıkları ile sıkı ve etkin bir şekilde mücadele edildiğine değinen Mustafa Altun, yurt dışından kaçak yollardan ülkeye sokulan hayvanların bu mücadeleyi zaman zaman olumsuz etkilediğini anlattı. Hayvan pazarlarında sıkı denetim yapılmaması sonucu kaçak yollardan ülkeye giriş yapan hastalıklı hayvanların diğer hayvanlara da da şap hastalığını bulaştırdığını sözlerine ekleyen Altun,"Hayvan hareketliliğini kontrol altına alınamaması, pazarların denetimsiz olması şap hastalığının yaygınlaşmasına neden oluyor. Acilen ruhsatlı ve sıkı denetlenebilen hayvan pazarlarına ihtiyaç var. Bunun içinde ticaret borsası, belediye ve diğer ilgili kurumların sıkı bir işbirliği içerisinde ortak hareket etmesi gerekiyor." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
25.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Erzurum'da şap hastalığının önüne sıkı denetimle geçilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız