Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bursa 

MANİSA (İHA) - Bursa'da kurulu Alara Fidan Üretim ve Pazarlama Sanayi Ticaret A.Ş, Manisa'nın Salihli ilçesindeki 2 bin 500 dekarlık bahçesinde hasat şenliği düzenledi.
 
Firmanın üst yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, Salihli'deki meyve bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin meyve üretimi yaptıkları çeşitli bölgelerinde ''Hasat Şenliği'' düzenlediklerini söyledi. Yavuz Taner, yöre halkının sadece şenlik günlerinde değil, diğer günlerde de bilgi edinmek ve bahçesinde, tarlasında yetiştirecekleri her çeşit fidanın nasıl üretildiğini bahçede görme imkanına sahip olduklarını belirtti. 2009 yılında Salihli'ye bağlı Adala kasabasında dikime başladıkları ve 2011 yılında dikimini tamamladıkları Adala bahçesinden ilk hasatı almanın sevincini yaşadıklarını belirten Yavuz Taner şunları kaydetti: "Pazar taleplerine uygun, seçkin ve yenilikçi tür, çeşit, kalite ve tonajda meyve üretimini gerçekleştirmekteyiz. Bu amaçla etkin bir fidan ve meyve üretimi alt yapısı ile iç ve dış pazar odaklı meyve üretim modeli ana hedefimizdir. Şimdi hasatını aldığımız Adala bahçemizi diğer bahçelerden ayıran özelliği çeşit bazında 210 çeşidin bulunduğu, kendi sertifikalı fidanlarımızla üretime başladığımız iyi tarım uygulamalarıyla, Globalgap sertifikalarımızla örnek bir bahçe olmayı hedefliyoruz. Bahçemizde 115 bin adet ağaç mevcuttur. Bunlardan 600 dekarında 19 çeşit kayısı, 302 dekarında 17 çeşit kiraz, 107 dekarda 13 çeşit nektarin, 400 dekarda 27 çeşit erik, 500 dekarda 2 çeşit nar, 15 dekarda 31 çeşit üzüm, 25 dekarda bir çeşit Trabzon hurması ile 15 dekarda 100 çeşit meyve fidanımız bulunmaktadır. Mayıs ayı içerisinde kiraz ile başlamış olduğumuz hasadımız kasım ayı içerisinde nar hasatı ile son bulacaktır. Ürettiğimiz bütün meyveleri yurt dışı ile büyük marketlerde pazarlamaktayız. Yetiştirdiğimiz ürünler uzun bir süre özelliğini koruyan meyvelerdir.
 
 
 
 
RENKLİ ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM
 
Son dönemlerde renkli çekirdeksiz üzüm yetiştiriciliğine yönelik bir çalışma yaptıklarını anlatan Taner, "32 çeşit çekirdeksiz ağırlıklı olmak üzere sofralık üzümün denendiği bir alan. Buradaki amacımız özellikle Güney Afrika'dan getirtmiş olduğumuz pembe, kırmızı, mor ve siyah çeşit çekirdeksiz üzüm serilerini deniyoruz. Lezzetleri ve renkleri farklı. Verimliliklerini ve performanslarını gördükten sonra önümüzdeki 2 yıl içerisinde denemeler tamamlanmış olacak. Buradan seçecek üzümlerimizle kendi bağlarımızı oluşturacağız. Şu anki denemiş olduğumuz 32 çeşit üzümün performansı gayet güzel." diye konuştu.
 
NAR'DA TEL DİREK SİSTEMİ
 
Nar üretiminde tel direk sistemini şirket mensupları olarak İsrail'i ziyaret ettiklerinde gördüklerini söyleyen Taner şöyle devam etti: "Bu sistemin çalışmasını Türkiye'ye gelir gelmez uygulamaya koyduk. Antalya'daki bahçelerimizde yetişen nar ağaçlarının tamamı tel direk sistemindedir. Bu sistemin en büyük özelliği narları daha verimli bir şekilde toplanmasını sağlıyor. Belli gölgeleme işlemi dalların dağılımına göre organize edilmesinden dolayı nardaki güneş yanıklığını engelliyor. Bu da kaliteyi getiriyor. Fireyi azaltmakta katkı sağlıyor. Dekar başına verimin 1,5 misline kadar artmasını sağlıyor.' Taner, 2013 yılında Salihli'deki bahçelerinde bir meyve paketleme fabrikası kuracaklarını belirterek, fabrikanın 5 milyon dolara mal olacağını bildirdi. Fabrikanın bin tonu kiraz olmak üzere toplamda 8-10 bin tonluk paketleme kapasitede olacağını kaydeden Taner, ''Fabrikada meyveyi işleyip iç ve dış pazara sunacağız. Fabrika önemli bir katma değer sağlayacak'' dedi. Bu yıl ilk kez ticari anlamda ürün elde ettiklerini belirten Taner, şunları kaydetti: ''Kırmızı ve pembe yanaklı çeşitlerin de bulunduğu kayısıda bu yıl 250 ton rekolte bekliyoruz. Hasadına başladık, Avrupa'daki marketlerimize bilgi verdik. Bu ürünün önemli bölümünü Avrupa'ya göndereceğiz, geri kalanını Türkiye'de satışa sunacağız. Marketler Türkiye'nin yeni çeşit kayısısını doğrudan test etmiş olacaklar. Dayanıklılığı, raf ömrü, lezzeti, rengi ve iriliğinde olumlu not alınırsa gelecekte üretimi daha da artar.''
Taner, önümüzdeki 2-3 yıl içinde kendi bahçelerindeki üretimin 2 bin tona ulaşacağını belirterek, ''Özellikle dış pazarda ürünümüzün hakim olması için tedarikçi olarak süreyi ve miktarı destekleyecek şekilde malımızın olması gerekiyor. Şu anda yeterli değiliz. İtalya, İspanya ile Fransa rekabet edebilelim istiyoruz. Bu yıl ilk kez göndereceğimiz ürünlerimiz, Avrupa ülkeleri ile rekabet edebileceğimiz ölçüde olumlu not almalı'' dedi.
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Renkli çekirdeksiz üzümün deneme üretimi başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız