Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Organik Çilekle Kalkınan İlmen 

Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde yılda ortalama bin 500 ton organik çilek üreten çiftçilerin hedefi bu miktarı 5 bin tona çıkarmak.

 
Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı İlmen beldesinde yılda ortalama bin 500 ton organik çilek üreten çiftçilerin hedefi bu miktarı 5 bin tona çıkarmak. İlmen Beldesi üreticileri, bu hedefe ulaşmak için soğuk hava deposu ve damla sulama sistemi istiyor. 
 
Rakımı 1200 ile 1400 metre arasında değişen İlmen Kasabası, Sultan Dağları eteklerinde yer alıyor. Kasaba tarımı, bir gölet ve 7 sulama pompasıyla kapalı devre sistem aracılığı ile yaplıyor. Kasabada 2011 yaz dönemi itibarı ile yılda bin 500 ton çilek rekoltesine ulaşılmış. 
 
Ziraat mühendislerinin yönlendirmesiyle son 3 yıldır Kabarla cinsi çileğe büyük yöneliş var. 100 dekar alanda başlayan çilek üretimi her geçen yıl artmış. Belde sakinleri çilek rekoltesini 5 bin tona kadar yükseltmeyi hedefliyor. 
 
İlmen Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, toplama merkezi olarak kasabada bir sebze-meyve hali kurduklarını belirtiyor. Üreticilerle pazarlamacıların bu halde buluştuğunu anlatan Şahin şunları söyledi: 
 
"Vatandaşlarımızın organik tarımı anlaması için eğitimler ve seminerler veriyoruz. Daha önce maden işiyle uğraşan halkımız, iş yoğunluğunun azaldığı dönemlerde işten çıkarılıyordu ve bundan rahatsız oluyorlardı. Şu anda neredeyse herkes çilek işine yöneldi. 
 
Çilek konusunda bölgemiz avantajlı bir konuma geçmiş durumda. Akdeniz ve Ege bölgesinde mayıs ayının sonu itibarı ile çilek üretimi bitiyor. Tam bu dönemde İlmen Kasabasında çilekler yeni yetişmeye başlıyor. " 
 
Organik çilek üretimini seracılık sistemi ile 12 aya yaymayı düşündüklerini dile getiren Başkan Şahin, "Hormonlu üretime karşı organik tarımı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu sayede gelecek neslimize tamamen organik ürünlerin üretildiği bir ortam hazırlamayı istiyoruz. " diye konuştu. 
 
Daha çok suya ve daha çok damlama sistemine ihtiyaçları bulunduğunu dile getiren Şahin, "Soğuk hava deposuna ihtiyacımız var. Bu imkanlar sağlandığı zaman yetiştiricilik ağımızı geliştirebiliriz. Meyve ve sebzeleri bozulmadan saklama imkanımız olacaktır. " dedi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
26.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Organik Çilekle Kalkınan İlmen'in Hedefi 5 Bin Ton Üretim




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız