Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, hasat sezonunda kayıpların en aza indirilmesi konusunda çiftçileri uyardı.

Dönmez, yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı 32 köy ve iki beldede 18 Haziran itibarıyla hububat hasadının başladığını bildirdi.  

Hububat hasadında yaşanabilecek olası tane kayıplarının önüne geçmek için tarım ilçe müdürlüğüne bağlı ekiplerce gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Dönmez, hasadın Temmuz ayı içinde bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Hasat öncesinde ve sırasında, biçerdöver sürücüleri, sahipleri ile çiftçilerin bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Dönmez, şöyle konuştu:

"Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandırmamalıdır. Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın il ve ilçe tarım müdürlüğüne bildirecektir. Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır. Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. "

Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacağını vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:  

"Her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir. Biçerdöverlerin çalışma hızı, özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir. Kayıpların azaltılması amacıyla engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecektir. Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır. Biçerdöverle hasatta, kayıpları kontrol etmek ve azaltmak amacı ile görevlendirilen bakanlığımız elemanlarına, ürün sahipleri, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri gerekli kolaylıkları göstereceklerdir. "

 

 

 

www.haberler.com

Ekleme Tarihi
27.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Ziraat Odasından Çiftçilere Hasat Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız