Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

HAZİNEDEN 49 YILLIĞINA KİRALANAN ALANDA, 46 DERECELİK JEOTERMAL SU KULLANILARAK YAPILACAK ''JEOTERMAL SERA''DA GLOBAL GAP STANDARTLARINDA DOMATES YETİŞTİRİLECEĞİ BİLDİRİLDİ -BUHAR ENERJİ FİRMA YETKİLİSİ ÖZSOY: ''KALİTELİ VE YÜKSEK VERİMLİ DOMATES ÜRETİMİ SAYESİNDE İHRAÇ YAPMAYI PLANLADIĞIMIZ ÜLKELERDEN ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ SAYILABİLECEK BİR DÖVİZ KAYNAĞI SAĞLAYACAKTIR'' 


TUZLUKÇU (A.A) - Zafer Şenkon - Konya'nın Tuzlukçu ilçesinde, 46 derecelik jeotermal su kullanılarak yapılacak ''Jeotermal Sera''da topraksız domates yetiştirileceği bildirildi. 
 
     Buhar Enerji firma yetkilisi Osman Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede MTA tarafından Bağlar Mevkii'nde çıkan 46 derecelik jeotermal su ile bölgede seracılık yapacaklarını söyledi. 
     Sera alanı için gerekli araziyi hazineden 49 yıllığına kiraladıklarını anlatan Özsoy, mülkiyeti hazineye ait olan 17 parselden oluşan 926 bin 207 metrekarelik alanın Kaymakamlık tarafından irtifak hakkı imzalanarak kendilerine devredildiğini anlattı. 
     İlçeye ilk aşamada 16 milyon avroluk bir yatırım yapmayı hedeflediklerini anlatan Özsoy, kurulacak seralarda topraksız domates yetiştireceklerini ifade etti. 
     Proje tamamlandığında toplam 50 milyon avroluk bir yatırımın gerçekleşeceğini anlatan Özsoy, seranın bir an önce kurulması için çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi. 
     
     -GLOBAL GAP STANDARTLARINDA DOMATES ÜRETİMİ- 
     
     İlçede yapılması planlanan ''İleri Teknoloji Cam Sera Projesi''nin Antalya ve diğer bölgelerdeki seralarla karşılaştırıldığında, gerek alan gerekse teknoloji bakımından sadece İç Anadolu Bölgesi'nde değil Türkiye'de ilk olacağını ileri süren Özsoy, ''Kurulacak Global GAP (Good Agricultural Practices - İyi tarım Uygulamaları) standartlarında ve iyi tarım uygulamalı domates üretimi yapılacaktır'' dedi. 
     Projenin ilk safhasında 100 bin metrekare kapalı alanda 4 bin 500 tonluk bir üretim yapmayı planladıklarını anlatan Özsoy, daha sonra kapalı alanın 500 bin metrekareye çıkarılarak toplam üretimini 22 bin 500 tona ulaşmasını planladıklarını vurguladı. 
     Dünyada ve Türkiye'de gıda güvenliği ile ilgili endişelerin arttığı bir ortamda, kontrollü bir çevrede, zirai ilaç kullanmadan üretilecek domateslerin, hem ihraç edileceğini hem de iç piyasada tüketiciye sunulacağını açıklayan Özsoy, şunları kaydetti: 
     ''Kaliteli ve yüksek verimli domates üretimi sayesinde ihraç yapmayı planladığımız ülkelerden ülke ekonomisine önemli sayılabilecek bir döviz kaynağı sağlayacaktır. Projemizin ilk safhasında 60 kişilik bir ekip kurmayı düşünüyoruz. Daha sonraki aşamalarda sera alanı büyüdükçe çalışan sayısı daha da artacaktır. Üretim bölgesi lojistik bakımdan oldukça iyi bir bölgededir. Seranın konumlandırıldığı yer Ankara-Antalya yolu üzerinde olduğu için ulaşım konusunda bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
29.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Konya'ya ''Jeotermal Sera'' Kurulacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız