Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Türkiye 

- TARIMSAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARLA BİTKİLERİ ARAŞTIRMALARI DAİRE BAŞKANI DR. VEHBİ ESER:
- "TÜRKİYE'DE 8 TANE GEN MERKEZİ VAR" 
 
ADIYAMAN (İHA) - Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Vehbi Eser, sadece Türkiye'de yetişen bitkilerin olduğunu ve bu nedenden dolayı ülkemizden başka ülkelere tohumların kaçırılmak istendiğinin altını çizdi.
 
Adıyaman Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Sertifikalı Nohut Tohumu Üretimi ve Tarla Günü' nedeniyle gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Vehbi Eser, Türkiye'deki bitkilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde gümrükte Hollanda'ya kaçırılmak üzere olan ters lalelerle bağlantılı olarak Adıyaman'da açıklamalarda bulunarak, Türkiye'de çeşitli tarihlerde birçok yabancı uyruklu kişinin bitkilerin tohumlarını ülkelerine götürmeye teşebbüs ettiğini söyledi.
 
 
 
Dr. Vehbi Eser, "Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü'ne bağlı Araştırma Enstitülülerinin, Türkiye tescilinin başladığı 1963 yılından bu yana Türkiye'de geliştirilen yaklaşık bin 800 tescilli tarla bitkisi çeşidi vardır. Bunun yüzde 50'sinden fazlası bizim Araştırma Enstitümüze aittir. Özellikle kaliteli üretimin garantisi olan sertifikalık tohumluk kullanımını artırmamız gerekiyor. Bunun için de biz üzerimize düşeni yapacağız. İnşallah önümüzdeki yıllarda önemli bir nohut üretimi merkezi olan Adıyaman'daki bütün tarım alanlarında sertifikalı tohumluk kullanımını göreceğiz. Türkiye, biyolojik çeşitlilik yönünden ve bitkisel biyolojik çeşitlilik yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden bir tanesidir. Dünyada bitki çeşitliliği yüksek olan 14 ülke var ve bunlardan birisi Türkiye'dir. Türkiye'nin başka ülkelerde olmayan bir özelliği var. Dünyada bilinen 8 tane farklı gen merkezi yani bitkilerin çıktığı, neşet ettiği yer var. Türkiye bu
gen merkezlerinin 4 tanesinin kesiştiği tek ülkedir. Dünyada başka böyle bir ülke yok. Şu anda dünyada tarımı yapılan ürünlerin merkezi Türkiye'dir. Buğday, arpa ve mercimek gibi birçok ürünün merkezi Türkiye'dir. Şu anda bizim tespit edilmiş tür sayı 2010 yılı rakamlarına göre 12 binin üzerindedir. Türkiye'nin bir başka özelliği daha var. Bu 12 bin türün 3 bin 905 tanesi endemik türdür. Yani sadece Türkiye'ye özgüdür. Başka hiçbir coğrafyada mevcut değildir. Endemizm oranı yaklaşık üçte biridir. Bu rakam dünyanın başka hiçbir ülkesinde yok. Bunlar çok önemli zenginliklerdir" dedi.
Yabancıların bunun farkında olduğunun altını çizen Eser, "İki üç gün önce Karabük Tarım İl Müdürümüz aradı. İki tane İspanyol talebe Karabük civarında birçok bitki toplamış, yakalanmışlar. Bu doğadan bitki toplama izni bizim Daire Başkanlığı'ndan çıktığı için onlarla özellikle ilgileniyoruz. Biz yüzlercesini yakalattık. Bizim isteğimiz, dağda ve bayırda gördüğünüz yerli ve yabancı tanımadığınız ve bitki toplayan kişileri müdürlüklerimize veya kolluk kuvvetlerine ihbar edin. Eğer Tarım Bakanlığı Tarımsal
Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün izni yoksa o insanların toplama yetkisi yoktur. O yüzden mutlaka bu iznin bulunmasını sağlayın" şeklinde konuştu.
Adıyaman Tarım İl Müdürü Erdal Özer ise etkinlikte yaptığı konuşmada bitkisel üretimde, üstün nitelikli tohum kullanılmasının verimi diğer üretim şartlarına bağlı olarak yüzde 20-30 oranında artırdığını belirterek, "Uygun politikaların etkisiyle ülkemizde tohumculuk firmalarının kurulması ve gelişmesi hızlanmış, dünyanın en büyük tohumculuk firmaları ülkemizde yatırım yapmışlardır. Bugün sayısı 120'yi bulan çeşitli boyuttaki yerli ve yabancı sermayeli tohumculuk firması ile bu sektör, sebze, patates
başta olmak üzere endüstri bitkileri, yem bitkileri ve hububat tohumluklarını gerek yurtiçinden üreterek ve gerekse yurtdışından sağlayarak ülke tarımının bu önemli girdisini tedarik etmektedir. Ayrıca 2 Hollandalı 57 Adıyaman soğanını ülkelerine götürürken yakalandı. Buda tohumculuğun ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İlimizde tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren üretici konumunda ikisi uluslararası olmak üzere 6 firma bulunmaktadır" dedi.
Olgunlar Tohumculuk adına konuşan Murat Olgun ise, "Adıyaman'da yoğun olarak ekilen nohut ve mercimek tarımının kaliteli ve hastalıklara dayanıklı çeşit bakımından üretimine katkı sağlamak adına bu demonstrasyon denemeleri yapmaktayız" diye konuştu.
Konuşmalar sonrasında nohut tarlasını gezen davetliler daha sonra ikrama geçti.
Düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Ümit Şeref Kayacan, Tarım Müdürü Erdal Özer, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Demirkol, Orman İşletme Müdürü Cemal Evrin, Sağlık Müdür Yardımcısı Mustafa Kutlu, Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ve Tarım Müdürlüğü çalışanları katıldı.

Ekleme Tarihi
29.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Türkiye'de bin 800 adet tescilli tarla bitkisi var




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız