Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TAHIL AMBARI KONYA'DA SÜNEYLE MÜCADELE -SÜNEYE KARŞI SALINAN 2 MİLYON YARARLI BÖCEK, ÇİFTÇİYE YÜZDE 50 DAHA FAZLA KAZANDIRACAK -HER YIL YAKLAŞIK 12 MİLYON DEKAR ALANDA HUBUBAT EKİMİ YAPILAN KONYA'DA, SÜNEYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA BU YIL 2 MİLYON YARARLI BÖCEK SALINDI, 400 BİN DEKAR ALANDA İLAÇLAMA YAPILDI -KTB BAŞKANI KALELİ: ''HUBUBATIN VERİMİ VE KALİTESİ ÇİFTÇİMİZİ DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR. SÜNEYLE MÜCADELE TAM OLARAK YAPILIRSA ARTAN ÜRÜN KALİTESİ SONUCU ÇİFTÇİMİZİN KAZANCI YÜZDE 50 DAHA FAZLA OLACAK'' 
 
KONYA (A.A) - Türkiye'nin ''Tahıl Ambarı'' olarak nitelendirilen ve yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılan Konya'da süneyle mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl 2 milyon ''yararlı böcek'' salındığı, 400 bin dekar alanda ilaçlama yapıldığı ve çiftçinin ürün kalitesindeki artış dolayısıyla kazancının yüzde 50 daha fazla olacağı bildirildi.
 
     Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 7 milyon 600 bin dekar buğday, 2 milyon 250 bin dekar arpa olmak üzere yaklaşık 12 milyon dekar alanda hububat ekiminin yapıldığı Konya'da süne ile biyolojik ve kimyasal mücadeleye büyük önem verdiklerini belirterek, süne ile ilaçlı mücadeleninde devam ettiğini söyledi.
     Hububatta verim ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurun süne tarafından yapılan emgi zararı olduğunu ifade eden Kaleli, verimin yanında bölgenin ihtiyacı olan kaliteli buğday için de süne mücadelesinin çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
     Hububatın bölge çiftçisinin ana geçim kaynakları arasında yer aldığına dikkati çeken Kaleli, ''Verimi ve kalitesi çiftçimizi doğrudan etkilemektedir. Bunun için çiftçilerimizin süne ile mücadelede daha hassas davranmaları gerekir. Sünenin zararından kurtulabilmek için zamanında ve toplu mücadele yapılması gerekmektedir'' dedi.
     Konya'da süne ile olan biyolojik mücadele kapsamında Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte kurdukları insektaryumdan (bilimsel amaçlarla böcek inceleme, saklama, koruma yeri) 2 milyon parazitoit (yararlı böcek) salındığını açıklayan Kaleli, şunları kaydetti:
     ''Bunun yanında ilaçlı mücadele de başlamıştır. İlimizde Tarım İl Müdürlüğünce ilaçlanmasına karar verilen 1,5 milyon dekar alanın yaklaşık 400 bin dekarında ilaçlama yapılmıştır. İlaçlı mücadeleye karar verilen yerlerde süne mücadelesinin zaman geçirilmeden yapılması gerekmektedir. Çünkü geciken mücadelede emgi zararı oluşabilecektir. Bu zarardan kurtulmak ve daha iyi bir sonuç almak için toplu mücadele etkili olacaktır.''
    
     -''SÜNE, ÇİFTÇİNİN GELİRİNİ DOĞRUDAN ETKİLER''-
    
     Süne mücadelesinde kullanılacak ilaçların devlet tarafından verilmediğini anımsatan Kaleli, ilaçlanacak yerlerde ilaçların reçete yazdırılarak ilaç bayilerinden alınması gerektiği uyarısında bulundu.
     Tarım İl Müdürlüğü tarafından ilaçlama alanını gösteren krokilerin köy içinde çiftçilerin görebileceği yerlere asıldığını dile getiren Kaleli, şöyle devam etti:
     ''İlaçlamaların uygun zaman ve uygun yer aletiyle, belirtilen dozlarda yapılması mücadelenin başarısı için önemlidir. Çiftçilerimizin ilaçlama kararı alınan yerlerde kararlı davranıp tarlasında süne ilaçlamasını yapmalarını istiyoruz. Mücadele yapılmadığında gelecek yıllarda zararın büyüyerek artacağı unutulmamalıdır. Kalitesiz buğday hasat ederek satışta gelir kaybına uğramamak için çitçilerimizi süneye karşı mücadele etmeye ve hasat zamanı gelen buğdaylarını geciktirmeden hasadını yapmaya çağırıyoruz. Çünkü, süne çiftçinin gelirini doğrudan etkiler. Süneyle mücadele tam olarak yapılırsa, artan ürün kalitesi sonucu çiftçimizin kazancı yüzde 50 daha fazla olacak. Bu yıl üreticilerimiz, belirlenen alanlarda uygun ilaçlama yapmaları gerekiyor.'' 

Ekleme Tarihi
29.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Tahıl ambarı Konya'da süneyle mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız