Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

IGC'NİN RAPORUNA GÖRE, ÇİN VE HİNDİSTAN'DAKİ YÜKSEK REKOLTELERE BAĞLI OLARAK DÜNYA PİRİNÇ ÜRETİMİNİN 10 MİLYON TON ARTIŞLA 450 MİLYON TONA ULAŞMASI BEKLENİYOR -TÜKETİMİN DE 448 MİLYON TON OLACAĞI TEMMUZ 2010/HAZİRAN 2011 DÖNEMİNDE STOKLARIN REKOR ARTIŞLA 96 MİLYON TONA ÇIKACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR


BURSA (A.A) - Zafer Akpınar - Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), raporuna göre, Çin ve Hindistan'daki yüksek rekoltelere bağlı olarak Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde dünya pirinç üretiminin, 10 milyon ton artışla 450 milyon tona ulaşması bekleniyor. 
 
     A.A muhabirinin IGC'nin raporundan aldığı bilgiye göre, geçen dönem 440 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya pirinç üretiminin, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, yüzde 2 oranında yükselişle 450 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. 
     Konsey, üretim öngörüsünün geçen yıldan artırılmasının, Çin ve Hindistan'ın yüksek rekoltelerinden kaynaklandığını belirtiyor. 
 
     Aynı dönemlerde dünya pirinç tüketiminin ise 11 milyon ton artışla 448 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. 
 
     Geçen dönem 31 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen pirinç ticareti ise bu sezon, 30,3 milyon ton civarında öngörülüyor. Konsey, dünya pirinç ticaretinin geçen yılki yükselmeden sonra, Filipinler'e olan teslimatlardaki büyük düşme nedeniyle yüzde 2 civarında düşeceğini belirtiyor. 
 
     Üretim ve tüketime ilişkin tahminler ışığında, dünya pirinç stoklarının, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 2 milyon ton yükselişle, rekor düzey olan 96 milyon tona ulaşması bekleniyor. 
 
     Başlıca ihracatçıların (ABD, Hindistan, Pakistan, Tayland ve Vietnam) 2009/10 sezonunda 28 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen dönem sonu pirinç stoklarının, 29 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. 
     
     -MISIRDA ÜRETİM VE STOKLAR AZALDI- 
     
     Öte yandan, aynı dönemler içinde dünya mısır üretiminin ise geçen sezona göre 3 milyon tonluk azalmayla 812 milyon tona gerilerken, tüketimin ise 26 milyon tonluk artışla 843 milyon ton olarak gerçekleşeceği belirtiliyor. 
 
     Üretimin tüketimi karşılayamaması nedeniyle dönem sonu mısır stoklarının 29 milyon tonluk azalmayla 121 milyon tona düşmesi bekleniyor. 

Ekleme Tarihi
30.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Dünya Pirinç Üretimi 10 Milyon Ton Arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız