Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Damacana suda Ramazan vardiyası  

Isınan havalar ve yazın en sıcak günlerine denk gelen Ramazan'ın yaklaşması ambalajlı su sektörünü hareketlendirdi.
 
 
 
Satışlarda yüzde 10 artış bekleyen şirketler, bir yandan makine bakımlarını yaparken, diğer yandan stoklarını gözden geçiriyor. Sektörün önemli oyuncularından Hamidiye'nin genel müdürü Kenan Kılıç, Ramazan için stok başta olmak üzere gerekli bütün hazırlıkları yaptıklarını belirtirken, "Ramazan'ın ağustosa denk gelmesi satışları etkilemez, tüketim belirli saatlerde yoğunlaşır. Yüzde 10 büyüme ile gidiyoruz." diyor. Bursa merkezli Aroma'nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Atom Duruk da 2011 sonunda kişi başına yıllık su tüketiminin 120 litreye ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, tüketici taleplerine göre 10 ve 19 litrelik geri dönüşümsüz damacanalar çıkaracaklarını söylüyor.
    Ambalajlı Su Üreticileri Derneği verilerine göre ülkemizde su sektöründe üretim yapan 250 ruhsatlı firma bulunuyor. Bunların 170'i damacana kategorisinde üretim yapıyor. Üretimin yoğunlaştığı illerin başında İstanbul, Adapazarı, Bursa ve İzmir geliyor. Su tüketimi de öncelikli bu iller olmak üzere her geçen yıl artış gösteriyor. 2007 yılında 8,1 milyar litre su tüketilen ülkemizde bu miktar 2008 yılında 8,7 milyar litreye, 2009'da, 9 milyar litre 2010 yılında ise 10 milyar litreye çıktı. 2011 yılında ise 11 milyar litre seviyesinde tüketim bekleniyor.
    Su tüketimi doğal olarak yaz aylarında artarken, bu sene Ramazan'ın ağustosa denk gelmesi şirketlerin işini zorlaştıracak gibi. Ancak sektör temsilcileri hiç de karamsar değil. Hem sıcaklar hem de Ramazan için gerekli çalışmaları yaptıklarını aktaran sektör temsilcileri, stok ve üretim kabiliyetlerinin ihtiyacı karşılayacak durumda olduğunu ifade ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraklerinden Hamidiye'nin genel müdürü Kenan Kılıç, ağustosta oruç tutulacak olmasının su satışını olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyor. Sektördeki sıkıntının küresel kriz ile ilgili olduğunu anlatan Kılıç, "2008 ve 2009 durağa geçti. 2010’da küçük bir kımıldama oldu. 2011 ise daha iyi gidiyor. Bu biraz da dünyadaki ekonomik kriz ve Türkiye bağlantıları ile de alakalı bir durum." değerlendirmesinde bulunuyor.
    Hamidiye Su'nun genel müdürü Kılıç, özellikle 'damacana' satışlarında yavaşlama olduğunu aktarırken, bunda da alışveriş merkezlerinin etkili olduğunu ifade ediyor. Kılıç, "İnsanlar alışverişte büyük marketleri tercih ettiği için, oralardaki 5 litrelik suları almaya başladılar. Dolayısıyla 5-10 litrelik suların satışında bir artış var. İstanbul satışın en fazla olduğu yerlerin başında geliyor. Bölgesel olarak Ege Akdeniz Marmara bölgesi su tüketiminde zirveye çıkmış durumda. Yani hazır su kullanımında olması gereken yere çıkmış durumda. İç Anadolu son yıllarda hızlı bir yükseliş trendine girdi. Artış oranı fazla. Bu Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz bölgesinde daha yavaş seyrediyor." tespitini aktarıyor. 35 ülkeye ürün gönderen Hamidiye, bu yıl 4 buçuk milyon dolarlık satış hedefliyor.
    "STOK YAPMAYA BAŞLADIK"
    Türkiye genelinde dağıtım yapan Bursa merkezli ambalajlı su markalarından Korusu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Topçu da sıcaklar dolayısıyla artacağını düşündükleri tüketim için hazırlık yaptıklarını kaydediyor. Stok yapmaya başladıklarını aktaran Topçu, "Aynı zamanda makine bakımlarına başladık. Müthiş bir tempo bekliyoruz. Ayak uydurabilmek için de hazırlık yapıyoruz.” diye konuşuyor.
    Topçu, sıcakların bu yıl geç gelmesinin satışları bir miktar olumsuz etkileyebileceğini ancak bunun önemli bir etki olmayacağını kaydederken, şunları dile getiriyor:
    "Bundan sonra havaların ısınmasını ve satışların artmasını bekliyoruz. Aslına bakarsanız hazırlıkların hepsi rutin hazırlıklar. Ama geçen sene aşırı bir sıcak oldu. Fabrikalarda stoklarını fazla yapmadığı için mal yetiştirmekte sektör sorun yaşadı. Bu bütün sektörün sorunuydu. Gazozda, kolada, meyve suyunda da sorun yaşandı. Ama bu sene bunu yaşamayız. Stokları yeterli seviyede hazırladık. Geçen sene yüzde 100 kapasite ile çalışmıştık. Bu senede aynı hedefi yakalarız.”
    Aroma Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Mahmut Atom Duruk da bir kaç gün içinde sektörde hareketliliğin başlamasını bekliyor. Bu sene sonunda kişi başına yıllık su tüketiminin 120 litreye ulaşacağının tahmin edildiğine işaret eden Duruk, "Yine yılsonuna kadar yaklaşık olarak yüzde 10–12’lik bir büyüme bekleniyor. Bu çerçevede değişen tüketici tercihleri ve talepleri doğrultusunda ürün portföyümüze bardak su çeşitleri,10 litre ve 19 litre geri dönüşümsüz damacana eklemeyi düşünüyoruz. Yaz aylarında artan talep doğrultusunda su stoku yapılmaktadır. Yapılan bu stoklar 5 bin 500 metrekare kapalı alanda muhafaza edilmektedir. Mevsim itibarı ile bu alanlara su stoku yapılmasına bugünlerde başlanacaktır.” ifadelerini kullanıyor. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Damacana suda Ramazan vardiyası (Video Haber)




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız