Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
üzüm bağı 

FIRAT KALKINMA AJANSI İLE MEYVECİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN VE İL GENELİNDEKİ ÜZÜM BAĞLARINDAN MEVCUDUN 5 KATI VERİM ELDE ETMEYİ AMAÇLAYAN PROJE TAMAMLANDI


MALATYA (A.A) - Fırat Kalkınma Ajansı ile Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve il genelindeki üzüm bağlarından, mevcudun beş katı verim elde etmeyi amaçlayan ''Bağcılığın Geliştirilmesi Projesi'' tamamlandı. 
 
     Proje, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen Bağcılık Bilgilendirme Toplantısı ile tanıtıldı. 
 
     Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, bağ aşılama ünitesini Battalgazi ilçesinde kurdukları proje ile ilgili gerekli eğitimlerin tamamlandığını belirterek, bu ünitenin faaliyete geçmesiyle bölgeye has yerel üzüm çeşitlerinin korunması, çoğaltılması ve yaygınlaştırılması sağlanarak, hastalık ve zararlılardan uzak bir şekilde fidan üretilmesinin hedeflendiğini kaydetti. 
 
     Zengin, bu proje sayesinde bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun şekilde, Amerikan asma anacı üzerine aşılı, ismine doğru aşılı, tüplü ve çıplak köklü fidan üretimi yapılacağını vurgulayarak, çiftçilerin bu konudaki mağduriyetinin de giderilmiş olacağını söyledi. 
 
     Su kaynaklarının yetersiz olduğu kıraç alanlarda bağcılığın teşvik edilmesiyle, bu alanların tarımsal üretime kazandırılacağına işaret eden Zengin, yetiştirdikleri yerel üzüm çeşitlerinin ıslahını ve tescilini yapacaklarını belirtti. 
     
     -BEŞ KAT DAHA FAZLA VERİM- 
     
     Zengin, projenin getirisi ile ilgili olarak, ''İlimizde dekardan 250 kilogram üzüm elde edilirken, projeyle 1,5 ton üzüm alınması hedefleniyor'' dedi. 
 
     Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altınyuva ise ajansın bölgedeki faaliyetlerine başlayalı yaklaşık 1,5 yıl olmasına rağmen, kısa sürede bölgedeki çalışmalara katkı sunar bir pozisyona gelmiş olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Altınyuva, şöyle dedi: 
     ''Bölgemizde tarım sektörünün gelişmesi adına çok önemli. Proje, meyvecilikte hem Malatya hem diğer bölgeler için önem arz ediyor. Projenin bölgenin gelişmesine katkı sunmasını, önemli bir adım olmasını temenni ediyoruz.'' 
 
     Bilgilendirme toplantısına, Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Durak ve üreticiler katıldı. 

Ekleme Tarihi
30.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Malatya'da Bağcılığın Geliştirilmesinde Önemli Adım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız