Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

"İl Özel İdaresi Kaynaklı Sera Projeleri" kapsamında Gebze ilçesi Ovacık köyünde yüzde 50 hibe destekli yapılan seralar, çiftçilere törenle teslim edildi.

 
Kocaeli'de İl Özel İdaresi ile Tarım İl Müdürlüğünce yürütülen "İl Özel İdaresi Kaynaklı Sera Projeleri" kapsamında Gebze ilçesi Ovacık köyünde yüzde 50 hibe destekli yapılan seralar, çiftçilere törenle teslim edildi. 
 
Törende konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Pekdemir, Türkiye'nin son zamanlara kadar kendisine yeten dünyadaki önemli tarım ülkelerinden biri olduğunu ifade ederek, son yıllarda bu durumun tersine döndüğüne işaret etti. 
 
Pekdemir, globalleşmenin de etkisiyle tarım ürünü ihracatı kadar ithalatının da başladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: 
 
" 50, 60 yıl öncesine kadar Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i kırsal kesimlerde yaşayan ve tarım ile uğraşan yapıdaydı. Son yıllarda bu durum tersine döndü. Nüfusun yüzde 75'i kırsal kesimde değil şehirlerde yaşıyor. Hizmet, sanayi sektörüne dayalı olarak kendi ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Ama bunun getirdiği çeşitli sıkıntılar var. " 
 
Gebze'nin, ülkemizin çok önemli bir sanayi bölgesi olduğunu vurgulayan Pemdemir, şunları kaydetti: 
 
"Bu bölgedeki Dilovası, Çayırova, Darıca ve hatta Kocaeli merkezde çok önemli sanayi tesisleri var. Bu bölgeler aynı zamanda tarıma da çok elverişli. Havası, arazisi uygun, yeterince su var, iklimi çok uygun ama maalesef tarımın geliştiğini söyleyebilmemiz mümkün değil. 
 
Belki şimdiye kadar sanayiye büyük önem verilmiş olmasının sonucu tarım ihmal edilmiştir. Yapılması gerekenler tam yapılmamış. Ne mutlu bize ki son yıllarda artık bunun tersine çevrilmesi gerektiği, sanayinin yanında tarıma da önem verilmesi gerektiği, hem yetkililer hem de burada yaşayan insanlar tarafından kavranmıştır. Sanayiye önem verdiğimiz kadar tarım ve tarımsal ürünlere de gerekli önemi vererek ihtiyacımızı gidermemiz gerekiyor. " 
 
Seracılığın Akdeniz'den, Ege'den sonra Kocaeli'de de önemli geçim alanı olacağının altını çizen Pekdemir, bu durumun tarımın gelişmesine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Pekdemir, buna sahip çıkılması halinde çarpık kentleşmenin engellenebileceğine, milyonlarca işsizin sıkıntısının giderilmiş olacağına vurgu yaptı. 
 
Kocaeli Tarım Müdürü Abdullah Öztürk ise proje kapsamında 150 sera yapıldığını belirterek, önceden yapılan seraların genellikle anahtar teslimi olduğunu, proje kapsamında yapılan seraların ise kurulan ve malzeme desteği sağlanan kooperatifin kendi imalatı olduğunu kaydetti. 
 
Konuşmaların ardından Pekdemir ile beraberindekiler, inşası tamamlanarak hıyar üretimi yapılan seraları gezdi. 
 
Dalından hıyar kopartarak yiyen Pekdemir, seraların çiftçilere teslimini gerçekleştirdi. 
 
-PROJE- 
 
Toplam maliyeti 472 bin 350 TL olan proje ile maliyetin yüzde 50'sinin Kocaeli Özel İdaresince karşılandığı, proje kapsamında, 320 metrekarelik 150 seranın yapımının tamamlandığı ve bu seralardan yıl içerisinde salatalık, domates, biber ve patlıcan üretilerek, İstanbul'da bulunan Kadıköy ve Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hallerine satılacağı öğrenildi. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.06.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Kocaeli'de Seracılık Faaliyetleri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız