Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ödemişli karpuz üreticileri sıkıntılı günler geçiriyor 

İZMİR (İHA) - Ödemiş ve çevresinin önemli tarım ürünlerinden karpuzda, sezon sıkıntılı başladı.
 
Mevsim normallerinin altında seyreden havaların serin ve yağışlı geçmesi nedeniyle geç açılan karpuz pazarında, üreticiler ürünlerin gerçek değerinin altında pazar bulabildiğini söylediler.
Ödemiş karpuzundan önce piyasaya çıkan Adana karpuzunun pazarlarda perakende 1 liraya kadar satıldığını belirten üreticiler Ödemiş'te yerli karpuzun fiyatının çok düşük açıldığını belirttiler. Sezonun ilk günü alıcısız başlayan karpuz piyasasında fiyatlar sabah saatlerinde kilosu 20 kuruşla başlarken öğleden sonra da 10-15 kuruşa kadar geriledi.
Ödemiş'e karpuz almak için gelen tüccar Salih Şeker “Fiyatların düşük olması nedeniyle üreticinin mağdur durumda olduğunu biliyoruz. Karpuzun nakliyesi, kar oranı ve KDV'si ile birlikte bize yansıması ve tüketiciye ulaşması ile fiyatları perakende 50 kuruşa çıkıyor. Tohum, gübre ve girdi maliyetleri ile üreticimiz para kazanmıyor. Biz de burada geçerli piyasa şartları altında alım yapmak durumundayız” dedi.
 
PAZAR KAPANMALI ÖNERİSİ
 
Öte yandan bazı üreticiler, geçmiş yıllarda tartışılan, karpuz pazarının kapatılması ve tüccarın patateste olduğu gibi tarlaya gelmesi önerisinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bu konuda üreticinin önüne geçmeli. Tıpkı patates gibi tüccar, tarlaları dolaşıp ürünü tarlada beğenmeli ve ücret pazarlığı yapmalı” dediler. Karpuzun tarlada kırımından sonra en fazla 3 gün bekleyebildiğine dikkati çeken üreticiler pazara getirmenin de artı maliyet oluşturduğunu belirterek, “Üretici kimi zaman işçilik ve nakliye parasını bile pazarda bulamıyor. Tüccar gelmezse hiç olmazsa bu maliyetlerden kurtulmuş olur” diye konuştular.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.06.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Ödemişli karpuz üreticileri sıkıntılı günler geçiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız