Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
izmir kalkınma ajansı kekik 

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) projeleriyle Görece'de damla sulamayla kekik yetiştirileceği belirtildi. İZKA tarafından yürütülen Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı'ndaki projelerin kapanışları yapılıyor. 2009 yılı sonunda duyurulan, 2010 Mart ile Temmuz ayları arasındaki başarılı projelerin uygulanmasına temmuzda başlanmıştı. Desteklenmeye hak kazanan 68 projeden ikisinin kapanış törenleri Menemen ilçesinde yapıldı.

 
Menemen'in Görece köyünde yaşama geçirilen Kırsal Arazilerin Tarıma Kazandırılması, Organik Tarım Eğitim ve Teşvik Projesi'nin kapanış konferansına katılım oldukça yüksekti.
 
Köylüler tarafından yıllardır kullanılmayan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması, ortak tarım alet ve makine parkurunoluşturulması, köylülerin organik tarım konusunda eğitilmesinin amaçlandığı projenin kapanış konferansına Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, İZKA Genel Sekreteri Dr. Ergüder Can, İl Özel İdaresi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilileri, yerel idareciler ve Görece halkı katıldı.
 
Destekledikleri projenin toplam 370 bin liraya mal olduğunu ve bunun 277 bin lirasını olarak üstlendiklerini belirten İZKA Genel Sekreteri Can, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün öncelikli desteği hakettiğini söyledi. Bölge planı kapsamındaki çalışmalarda İzmir için beş ana sektör belirlediklerini ve tarımın da bunlardan biri olduğunu dile getiren Dr. Can, "Dışa bağımlı olmamak için tarıma önem vermek gerekiyor. İZKA'dan destek almak için yeni projelerle gelin. Projelerinize sağlacak maddi destekle köyünüzün kalkınması için teknoloji ve tesislere sahip olabilirsiniz." dedi. Kaymakam Subaşı ise proje kapsamında muhtarlığa ait toplam 62 dekar alanın tarıma kazandırıldığını, yeni açılan arazide damla sulama yöntemiyle organik kekik yetiştirileceğini ve Görece halkına ciddi bir gelir kapısı açıldığını söyledi. Görece Köyü Muhtarı Nizamettin Efe de proje kapsamında 140 çiftçinin eğitildiğini, traktör ve diğer tarım ekipmanları alındığını, arazi temizlenerek damla sulama sistemi kurulduğunu ifade etti. Törenin sonunda çiftçilere sertifikaları dağıtıldı ve projede emeği geçenlere plaket takdim edildi.
 
Diğer bir kapanış toplantısı da Buğdaycı Un Gıda Ltd.Şti.'de yapıldı. "Optik Ayıklayıcıyla Buğdayın Gıda Güvenliğinin ve Katma Değerinin Arttırılması" adlı projeye verilen destek sayesinde Ege Bölgesi'nde ilk defa kullanılan optik ayıklayıcı makinesiyle ürün kalitesinin arttırılacağı belirtildi. Tezcan Un markalı ürünleriyle yıllardır sektörde önemli bir yere sahip olduklarını ifade eden Buğdaycı Un Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, zarar görmüş ve kırık buğdayları ayırıp sınıflandıran optik okuyucu makinesi sayesinde kaliteli ve protein değeri yüksek buğday elde ettiklerini anlattı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Damla Sulamayla Kekik Yetiştirilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız