Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi kuruldu 

Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi faaliyetlerine başladı. Denetim ve sertifikalandırma çalışmaları, helal-haram ölçütlerinin yanında temizlik-hijyen, üretim dempolama, ambalaj, dağıtım, beslenme ile tedavi gibi hususları kapsamına alıyor.

Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi Başkan Selahattin Alıç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İnsanlığın geleceği, neslimizin güvenliği, sıhhatli beslenme için, dinimizde olan sevgi ve saygı ile temiz üretim için bu merkezin açılması gerekiyordu." dedi.

Kurumu üç kategoriye ayıran Alıç, gıda kodeksinin etiketlemeye dair tebliğine bakıldığında, helâli-haramı belirleyecek herhangi bir karar görülmediğine işaret etti. Alıç, “Ülkenin kahir ekseriyeti, bu helâl ve haram kavramlarına önem veriyor, kodeksteki bu boşluğun haricî denetimlerle doldurulması gerektiğine inanıyor.” ifadelerini kullandı.
 
Üretici firmaların tüketiciyi yanıltmaları, katkı maddelerinin menşelerinde gereken duyarlılığı ortaya koymadıklarını savunan Alıç, şunları kaydetti:
“Daha fazla gelir elde etmek adına toplumun beslenme ve sağlık gereklilikleri ile iman esaslarını gözetmeyi ihmal eden kimi gıda üreticilerine, meydanı bırakmamak noktasında hemen her tüketici hemfikirdir. Denetim ve sertifikalandırma faaliyetlerimiz sadece helâl ile haram ölçülerini değil, temizlik, hijyen, üretim, depolama, ambalajlama, dağıtım, sağlık, beslenme ve tedavi gibi pek çok kavramı içine almaktadır.
 
Sertifikalandırma programımız, İslâmî ve insanî esaslara dikkat çeker, bu esaslara uyabilmeleri için üreticilere yardım eder, tüketiciyi bilinçlendirip tavırlarını organize ederken, tabiî ki İslamî kriterlere özellikle dikkat çekmekteyiz. Çünkü diğer kurallar bir şekilde uluslararası standartlara bağlanmış, yasal metinlerle desteklenmiştir. Ancak İslâmî kurallar hususunda herhangi bir kriter denetime riayet edildiği görülmemektedir.”(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Helal Gıda Denetim ve Sertifikalandırma Merkezi kuruldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız