Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ZMO Adana Şubesi Başkanı Yeter: Kabak aşılı karpuzun tadı kaçmadı 

Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin Yeter, kabak aşılı karpuzların hastalıklarla mücadele açısından üretici için olumlu olduğunu söyledi. Kabak aşılı karpuzun toprak hastalıklarına dayanıklılık açısından çok önemli olduğunu belirten Yeter, "Birçok avantajları vardır hastalık yönünden de. Bir tek dezavantajı erken hasat yapılır ise ham tadı daha fazla veriyor olması." dedi. Zamanında yapılan hasatta karpuzun tadının kaçmayacağını vurguladı.

Çukurova'da karpuz tarlada 5 kuruşa kadar düştü. Karpuzdaki değer kaybının nedeni çıkarılan spekülasyonlar ve iklim koşulları nedeniyle kademe yapamadığı için hasatta yığılmaların yaşanması olarak gösteriliyor. Hasadın yoğunlaştığı bir döneme girildiğini ve karpuz ile ilgili ülke genelinde çeşitli spekülasyon ortaya atıldığını belirten Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yeter, kabak aşılı karpuzlar konusunda ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti. "Ülke genelinde bazı hallerin Kabak aşılı karpuzu halimize sokmayız" sözlerini hatırlatan Yeter, "İddia ediyorum kabak aşılı karpuzu halimize sokmayacağız diyen kişilere biri aşılı diğeri aşısız 2 karpuz önüne koyun ayırt edemeyeceklerdir." dedi.

"ANORMAL TAD OLMAZ"
Yeter, kabak aşılı karpuzun toprak hastalıklarına dayanıklılık açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kabak aşılı karpuzların her yıl çiftçilere tarlalarında karpuz üretme imkanı sağladığına dikkat çeken Yeter, "Verim alanında daha fazla verim almasını sağlar. Birçok avantajları vardır hastalık yönünden de bir tek dezavantajı erken hasat yapılır ise ham tadı daha fazla veriyor olması. Bu yüzdende kabak tadı veriyor gibisinden bir değim var. Zamanında yapılan hasatta böyle bir anormal tad yaşanmayacaktır." diye konuştu.
 
 
"İDDİALARI ORTAYA TÜCCARLAR ATIYOR"
Ortaya atılan spekülasyonları daha çok tüccarların çıkarttığına dikkat çeken Yeter, "Üreticinin malını daha ucuza alabilmek için. Tabi bu kendileri içinde geri tepiyor daha sonra. En son tüketici kısmında da ham kırılan karpuzların sanki kabak aşılı karpuz olduğu için tadı öyle diye algılanıyor. Bu yanlış bir algılamadır oysaki aşılı karpuz verim açısından hastalıklarla mücadele açısından üretici için daha olumludur." şeklinde konuştu.
 
"KARPUZ FİYATLARI YÜKSELECEK"
Aşırı yağmur ve dolunun lokal olarak karpuz fideleri açısından yer yer zararı olduğunu dile getiren Yeter, "Havanın yağışlı ve serin gitmesinden dolayı hasatta bir yığılma oldu. Yani kademe yapacakken belli bir zamanında havanın ısınması ile hasadın yoğunlaştığı görüldü. Bu yoğunlaşma nedeni ile çiftçi için fiyatta bir düşüş oldu. Çiftçi zarar ediyor. Ama ilerleyen günlerde hasattaki yoğunluk azalacak ve karpuz fiyatları yükselecek." ifadelerini kullandı.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: ZMO Adana Şubesi Başkanı Yeter: Kabak aşılı karpuzun tadı kaçmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız