Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zonguldak Alaplı Ziraat Odası ziraat mühendisi Yalçın Yılmaz, bu yıl havaların soğuk ve sisli gitmesinden dolayı fındığın strese girdiğini söyledi. Yılmaz, yalancı bahara aldanan fındığın bu sene rekoltesinin de düşük olacağını belirtti. 

    Alaplı’da bu sene havaların yaz aylarının dışında seyretmesi neticesinde soğuk ve sis, fındığın rekoltesinin düşmesine sebep oldu. Yalancı baharın etkilediği fındık rekoltesinin 9 bin 500 kilogram olacağı belirtilirken, bu rakamın 6 bin kilograma kadar düşebileceği kaydedildi. 

    Konuyla ilgili açıklama yapan Alaplı Ziraat Odası ziraat mühendisi Yalçın Yılmaz, 2011 yılında yalancı bahara aldanan fındığın strese girdiğini söyledi. 
 
    Rekoltenin bu yıl düşük olacağına değinen Yılmaz, “2011 yılında Alaplı’da fındık rekoltesi tahminlere göre 9 bin 500 kilogram olacağı belirtiliyor. Ancak benim fikrime göre bu rakam 6 bin kilograma kadar düşeceği yönünde. Rekoltenin düşüş sebebi nisan ve mayıs aylarında havaların soğuk ve sisli geçmesinden dolayı fındık çiçekleri meyve tutumunu sağlıklı olarak gerçekleştiremedi. Bu nedenle fındık strese girdi." dedi.
 
    Birçok köyde yaptıkları araştırmalarda ağaçlarda pek fazla fındık göremediklerini kaydeden Yılmaz, "İlçemizde bu tür olağan durum ilk defa yaşanmakta. Bundan sonraki yıllarda fındık rekoltesi yükselmesini beklemekteyiz. Ancak bu yıl rekoltenin de düşük olmasından dolayı fındık fiyatları geçen yıllara göre yüksek olabileceğini tahmin etmekteyiz. Çiftçilerimizden ricamız bu yıl fındık hasatını 20 Ağustos tarihinden önce başlamaları.” diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
03.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Alaplı’da fındık strese girdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız