Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

BABASULTAN KÖYÜNDEN KRALİYET SOFRALARINA... -BURSA'NIN KESTEL İLÇESİNE BAĞLI BABASULTAN KÖYÜNDE YETİŞTİRİLEN KİRAZLAR, BAŞTA İNGİLTERE OLMAK ÜZERE ALMANYA, FRANSA, İTALYA VE RUSYA'YA İHRAÇ EDİLİYOR -İHRACATÇI FİRMALAR ARACILIĞIYLA DAHA ÖNCE İNGİLİZ KRALİYET SARAYI'NA DA KİRAZ GÖNDERİLEN 350 HANELİ KÖYDE, 12 BİN 500 DÖNÜM MEYVE AĞACI EKİLİ ARAZİ BULUNUYOR VE KÖYLÜLERİN TAMAMI MEYVECİLİKLE GEÇİNİYOR 


BURSA (A.A)- Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Babasultan köyünde yetiştirilen kirazlar, başta İngiltere olmak üzere Almanya, Fransa, İtalya ve Rusya'ya ihraç ediliyor.

     İhracatçı firmalar aracılığıyla daha önce İngiliz Kraliyet Sarayı'na da kiraz gönderilen 350 haneli köyde, 12 bin 500 dönüm meyve ağacı ekili arazi bulunuyor ve köylülerin tamamı meyvecilikle geçiniyor.

     Babasultan köyü muhtarı Fahri Çelik, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Babasultan'da dört mevsim meyve üretiminin yapıldığını belirterek, son yıllarda meyvecilik üzerine eğitimler de alan köylülerin 20 yıldır meyve ihracatı yaptığını söyledi.

     Çelik, en önemli ihracatın kirazda gerçekleştiğini, anca bu yıl hava koşulları yüzünden kiraz hasadının 20 gün geciktiğini ve geçen yıla oranla yüzde 40 verim eksikliği olduğunu kaydetti.

     Köylerinin 20 yıl öncesine kadar kestane yetiştiriciliğiyle ün yaptığını hatırlatan Çelik, mürekkep hastalığı nedeniyle kestane ağaçlarının büyük oranda yok olduğunu, bu nedenle kiraz yetiştiriciliğinin ağırlık kazandığını vurguladı.

    

     -12 AY MEYVECİLİK-

    

     Çelik, eskiden kestane yetişen yerlerde şimdi kiraz ağaçlarının bulunduğunu belirterek, ''Sadece kiraz değil toprağına göre birçok meyve yetiştiriliyor. Kiraz son yıllarda revaçta. Köyümüzün geneli meyvecilikle geçiniyor. Meyvecilikte 12 bin 500 dönüm arazisi olan bir köyüz. Köyün tamamı meyvecilikle uğraşıyor. Köyümüzde 2006 yılında yapılan istatistikte 24 bin 500 ton meyve üretildiği ortaya çıkmıştı'' diye konuştu.

     Köyde meyve üretiminin 12 ay sürüdüğünü anlatan Çelik, şöyle devam etti:

     ''İlkbahar aylarında Erkenci Kirazı, Napolyon Kirazı, Viyana Kirazı, Van Kirazı, Lambert Kirazı. Yaz aylarında Akça Armudu, Santa Maria Armudu, Gümüşhane Elması, Briton Eriği, Birzantin Eriği, Havran Eriği. Sonbahar ve kış aylarında ise Starking Elması, Golden Elması, Margarit Marilya Armutu, Deveci Armudu ve Yeşil Elma yetiştiriliyor. Yani köyümüzde 12 ay kesintisiz meyvecilik ile uğraşıyoruz. Meyvelerimiz köyümüze ait soğuk hava deposunda muhafaza ediliyor.''

    

     -İNGİLİZ KRALİYET SARAYINA KİRAZ-

    

     Çelik, kiraz ihracatlarının ise ciddi boyutlarda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

     ''Kirazlarımız İngiltere başta olmak üzere Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya'ya ihraç ediliyor. İç piyasada da Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Sakarya ve Bursa haline gidiyor. Köyümüze devamlı tüccarlar gelerek kiraz alıyorlar. Bunlarda aldıkları kirazları değişik bölgelere götürüyor. Geçtiğimiz yıllarda İngiltere'de kraliyet sarayına kirazlarımız gitmişti. Bu yılda kirazlarımız kraliyet sarayına gidiyor. Köyümüzdeki bahçelerde ilaç kalıntısı olmaması için çok çeşitli analizler yapılıyor. Çiçek döneminden ilaçlar ona göre kullanılıyor. Köylülerimiz daha az ilaç kullanılmasına özen gösteriyor. Bu şekilde sağlıklı meyve üretimi de oluyor. Köyümüzde ziraat mühendisimiz var. Kalkınma kooperatifimizin ilaç mücadelesinde ona göre ilaçları veriyor. Bu şekilde daha iyi meyve üretimi oluyor. Köyümüzde 350 hane var. Köylülerimizin sadece kirazdan bu yıl hane başına 10 bin TL kazanmasını umuyoruz.''

     Köylülerin kış aylarında eğitimler alarak kendilerini meyvecilik üzerine eğittiğini belirten Çelik, şu bilgileri verdi:

     ''Kışın köylülere budama, yeni bahçe ekimi, gübreleme ve ilaçlama konusunda İlçe Tarım Müdürlüğümüzün vasıtası ile İl Tarım Müdürlüğünden gelen hocalarımız ve eğitim semineri veriyor. Seminer sonunda ise sertifika veriliyor. Geçen gün 10 günlük bir eğitim sonrasında 82 kişi sertifika aldı. Her konunun uzmanı köyümüze gelip eğitim veriyor. Bunlarda verimli oluyor. Bilmediğimiz çok şey olduğunu o zaman görüyoruz. Bu eğitimler sayesinde meyve üreticiliğinde hak ettiğimiz yere geliyoruz.'' 

Ekleme Tarihi
04.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Babasultan köyünden kraliyet sofralarına.




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız