Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde süt üreticileri yerli keçi türlerine göre çok daha fazla verimli olan Saanen keçi ırkına yönelmeye başladı. 

 
Gümüşhacıköy İlçe Tarım Müdürü Özgür Baş, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, ana vatanı İsviçre'nin Alp Dağları olan Saanen keçi türünün son yıllarda ilçede yaygınlaşmaya başladığını söyledi. 
 
Türkiye'de daha çok Ege Bölgesi'nde Yaygın olarak görülen ve yerli keçi ırkına göre çok daha fazla kazançlı olan Saanen keçilerinin süt üretimlerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Baş, günlük 5 kiloya kadar süt verebilen keçilerin ayrıca ikiz doğurganlık özelliğine de sahip olduğunu belirtti. 
 
Saanen keçilerinin süt üreticileri tarafından son yıllarda tercih edilmeye başladığını anlatan Baş, ilçede 50'yi aşkın Saanen türünün bulunduğunu söyledi. 
 
İlçeye bağlı Korkut Köyü'nde hayvancılıkla uğraşan evli ve 5 çocuk babası Celal Oktay (52) ise Çanakkale'de bir çiftlikten satın aldıkları Saanen keçilerini, süt veriminin ve doğurganlığının yüksek olması nedeniyle tercih ettiklerini kaydetti. 
 
Şuan köyde sadece kendisinin Saanen keçi türü beslediğini ancak bu keçilerden almak isteyen birçok köylünün bulunduğunu söyleyen Oktay, kendisinin bu konuda köylülere örnek olduğunu ifade etti. 
 
Yetişkin keçilerin günlük 5 kilo, daha genç olanlarının ise 3 kiloya kadar süt verebildiğini anlatan Oktay, söz konusu bu keçilerin bin TL'ye kadar alıcı bulabildiğini kaydetti. 
 
Saanen keçilerinin Ormana zarar vermediğini kaydeden Oktay, keçilerin daha çok kır ve kayalıklarda beslendiğini sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Amasya'da Süt Üreticileri Verimi Yüksek Saanen Keçi Irkına Yöneliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız