Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sahte anzer balı uyarısı 

- ANZER BALI ÜRETİMİRDE SON 30 YILIN EN YÜKSEK REKOLTESİ ELDE EDİLİRKEN, SAHTE ANZER BALI ÜRETİCİLERİNİN PİYASAYA SIZMASI YETKİLİ KOOPERATİFLERİ HAREKETE GEÇİRDİ
 
RİZE (İHA) - Dünyaca ünlü Anzer Balı üretiminde son 30 yılın en yüksek rekoltesinin yaşanması, sahte bal üreticilerinin piyasaya sızmasına sebep oldu.
 
Rize’nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası’nda üretilen dünyaca ünlü Anzer Balı üretiminde son 30 yılın en yüksek rekoltesi yaşandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Sınırlı Sorumlu Ballıköy Tarım Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, “Bilindiği gibi her yıl üreticilerimizden ballarını alıyoruz. Biz yönetim kurulumuzdan en az üç kişi ve gıda mühendisi nezaretinde bu ballardan numune alarak Ankara Haccetepe Üniversitesi’ne gönderiyoruz. Burada ballar üzerinde yapılan analizler neticesinde Anzer Balı olma özelliği taşıyan ballar tespit edilerek tarafımıza gönderiliyor. Biz bu balları mühürleyerek çelik dolaplarda muhafaza altına alıyoruz. Geçtiğimiz yıl üreticilerimizden 800 kilogram bal aldık. Bu ballardan 600 kilogramı tahlillerden olumlu rapor aldı. Bu rakam son 30 yılın en yüksek miktarıdır. Elde edilen balın tümü yıl içerisinde satıldı. Halen 800 kilogram sipariş sırada beklemektedir” dedi.
SAHTE BALLARA DİKKAT
Geçtiğimiz yıl üretimin yüksek olmasının sahte bal üreticilerinin piyasaya sızmasına neden olduğunu kaydeden Çatır “Geçtiğimiz yıl üretilen tüm bal satılmıştır. Bir tek kilogram bile bal bulunmamaktadır. Ancak piyasada ‘Anzer’ ismi kullanılarak farklı markalarda ballar satılıyor. Yaptığımız takipler sonucunda birçok kişi hakkında yasal takip başlattık. Bizim satışa sunduğumuz tüm ballar Hacettepe Üniversitesi’nden onay almış ballardır. Onay alma yetkisi kooperatifimizdedir. Bireysel olarak tahlil yaptırılması mümkün değildir. Bu nedenle vatandaşlarımızı tahlilli olduğu iddia edilen ballara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Vatandaşlarımız üzerinde kooperatifimizin mührü ve bandajı bulunmayan balları almasınlar. Kooperatif dışında satılan ballar kesinlikle Anzer balı değildir” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI GÜL'E ANZER BALI
Hapeloğlu, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere bir çok önemli isme bal gönderdiklerini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve TBMM Başkanımız Mehmet Ali Şahin başta olmak üzere bir çok önemli isme bal gönderdik. Bu yılda ismini veremeyeceğimiz bir çok önemli isim bizden bal siparişinde bulundu. Bal siparişinde bulunanların büyük kısmını tamınmış futbolcular oluşturuyor. İsminin açıklanmasını istemeyen yabancı ülke Devlet Başkanları’na da bal satışımız oldu. İsrail, Almanya, İtalya, İngiltere gibi ülkeler mühürlü şişelerdeki ballarımızı gümrüklerinden sorunsuz bir şekilde ülkelerine kabul etmektedir” şeklinde konuştu.
6 GRAM POLEN 1 KİLOGRAM BAL DEĞERİNDE
Hapeloğlu, Anzer Balı’nın yanında Anzer Poleni de ürettiklerini hatırlatarak “6 gram polende olan besin değeri 1 kilogram Anzer Balı’nda vardır. Geçtiğimiz yıl 1 kilogram Anzer Balı 550 TL’den satıldı. 100 gram polen ise 750 TL’den satışa sunuldu. Bu yıl bal sağımı 15 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Bu yıl ki fiyat rekolte de göz önünde bulundurularak o tarihlerde belirlenecek. Bu yıl ayrıca halkımıza sunduğumuz hizmeti arttırabilmek için 200 gram ve 500 gramlık şişelerde de bal satışımız olacak” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
05.07.2011
Ekleyen Kişi
gidatarim2


Link: Sahte anzer balı uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız