Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rize' nin İkizdere İlçesi Anzer Yaylası'nda önümüzdeki ay bal sağımına başlanacak. 

 
Geçen yıl son 30 yılın rekoru kırılarak 600 kilo balın üretildiği yaylada, bu yıl yeni bir rekora ulaşılacağı belirtildi. 800 kilo Anzer balı siparişi alındığını belirten Anzer Sınırlı Sorumlu Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Şaban Hapeloğlu, 'kooperatifin dışında satılan Anzer ballarının sahte olduğu' uyarısında bulundu. 
 
Şaban Hapeloğlu, 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası'nda bal üretim sezonunun açıldığını belirterek, Ağustos ayında bal sağımının yapılacağını söyledi. Geçen yıl Hacettepe Üniversitesi'nden onaylı 600 kilo bal üretildiğini belirten Hapeloğlu, bu rakamın son 30 yılın en yüksek rekoltesi olduğunu belirterek şunları söyledi: 
 
"Her yıl üreticilerimizden ballarını alıyoruz. Yönetim kurulumuzdan üç kişi ve gıda mühendisi nezaretinde bu ballardan alınan numuneleri Hacettepe Üniversitesi'ne gönderiyoruz. Burada ballar üzerinde yapılan analizler neticesinde Anzer balı olma özelliği taşıyanlar tespit edilerek tarafımıza bildiriliyor. Geçen yıl bu şekilde 600 kilo bal ürettik ve kilosunu 550 liradan sattık. Ancak geçen yıl üretimin yüksek olması sahte bal üreticilerinin piyasaya sızmasına neden oldu. Birçok kişi hakkında yasal takip başlattık. Biz, üniversiteden onay almış balları Anzer Balı olarak piyasaya sürüyoruz. Bireysel olarak tahlil yaptırılması mümkün değildir. Vatandaşlarımız, üzerinde kooperatifimizin mührü ve bandajı bulunmayan balları almasın. Kooperatif dışında satılan ballar kesinlikle sahte Anzer balıdır. " 
 
Bu yıl 800 kilo bal siparişi alındığını belirten Şaban Hapeloğlu açıklamasını şöyle sürdürdü: 
 
"Bu yıl da yüksek rekolte bekliyoruz. Ancak her geçen gün artan sipariş miktarını karşılayamayacağız. Bu yıl ayrıca halkımıza sunduğumuz hizmeti arttırabilmek için 200 ve 500 gramlık şişelerde de bal satışımız olacak. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı yabancı devlet başkanlarına sipariş üzerine bal gönderdik. Ayrıca İsrail, Almanya, İtalya, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan da önemli kişiler bal siparişi verdi. " 
 
ANZER BALI 
 
İkizdere'nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası'ndaki Ballıköy'de yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Anzer Balı'nın solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Balı, özel arılar tarafından özel çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor. Yayla, kendine özgü 40 çiçek türünün yanı sıra, yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer Balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
05.07.2011
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı


Link: Geçen Yıl Kilosu 550 Liradan Satılan Anzer Balına Yoğun Talep




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız